Hírek

2012.11.28. 12:25

Megoldódik a tógazdaságok sorsa?

Budapest/Balatonfüred - Kepli Lajos országgyűlési képviselő (Jobbik) segítő kezet nyújt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, hogy mielőbb és megnyugtató módon rendeződjön a társaság által használt tógazdaságok sorsa.

Tremmer Tamás

Kepli Lajos a közelmúltban írásbeli kérdést juttatott el dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részére, amiben a Buzsáki és Balatonlelle-Irmapusztai tógazdaságok sorsáról érdeklődött. A tógazdaságokat jelenleg haszonbérleti szerződés keretei között üzemelteti a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt., itt állítják elő a Balatonba telepített ponty döntő mennyiségét. A jelenlegi tulajdonlási forma nagy hátrányt jelent a társaság számára, mert a szerződés bármikor felmondható és milliós pályázati forrásoktól esnek el a nem megfelelő háttér miatt. Éppen ezért a cég szeretné tulajdonba venni a tógazdaságokat. Erre már korábban is kaptak ígéretet, de megoldás az ügyben nem született, ezért kérdezte a minisztert.

Dr. Fazekas Sándor egyetértett a képviselővel abban, hogy a jelenlegi haszonkölcsön konstrukció nem segít elő azt a hosszú távú ökológiai, szakmái és gazdálkodási igényrendszert, mely a Balaton halutánpótlásának, a vízgyűjtőn történő előállítási és nevelési kritériumai között nyilvánul meg. Erre figyelemmel, a Buzsáki és a Balatonlelle-Irmapusztai tógazdaság, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgáló létesítményeknek a BHN részére történő vagyonkezelésbe adását a támogatja. Ugyanakkor megjegyezte, a tulajdonosi és vagyonkezelői viszonyok rendezése a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is érinti.

A miniszter pozitív tartalmú válasza alapján Kepli Lajos levelet írt a két érintett miniszternek, hogy a tórendszerek mielőbb a nonprofit zrt. tulajdonába kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!