Hírek

2014.12.20. 19:06

Megnőtt a szegélyszervezete szerepe

Devecser - A járásban egyre inkább erősödik a Vöröskereszt szerepe. Az elmúlt hetekben és hónapokban több együttműködési megállapodást kötött a segélyszervezet, amely igen fontosnak tartja a folyamatos jelenlétet.

Penk Tímea

A térségben az ipara katasztrófa idején nőtt meg a Vöröskereszt szerepe, amely azóta továbbterjedt és erősödött.

- Kezdeteben élelmiszer- és tisztítószer csomagokat, védőfelszereléseket, tűzifát adományoztunk a rászorulóknak, segédkeztünk az ingóságok pótlásában, lakóházak vásárlásában, a felújításokban, a melléképületek létrehozásában; továbbá adományok gyűjtöttünk és osztottunk – nyilatkozta Baráth Gábor megyei igazgató.

A Vöröskereszt a tragédia után egy évvel a horvát tengerpartra vitt nyaralni százhúsz vörösiszap-katasztrófát megélt gyermeket, akik közül sokan akkor láttak először tengert.

A tüskevári óvoda avatója, ül: Kovács Dávid országos ifjúsági szakmai vezető, Pap Boglárka régióvezető, Targubáné Szendrei Júlia közösségi szervező, (takarásban: Baráth Gábor megyei igazgató) Burján Ernő, a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, áll: Nagy Klementina óvodavezető

- Folyamatosan jelen voltunk és erősödtünk a térségben. Tavaly indítottuk el a Somló Térségi Programot, amely közösségfejlesztő, egészségnevelő és -fejlesztő célokat valósít meg, valamint elsősegélynyújtást oktat, véradást szervez, erősíti az önkéntes ifjúsági munkát – tájékoztatta lapunkat az igazgató.

A partnerekkel való hatékony együttműködés nemcsak helyben lényeges, hanem külföldi szervezetekkel is előremutató célokat lehet megvalósítani. Néhány hónapja a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete és a Román Vöröskereszt Dambovita Megyei Szervezete kétoldalú együttműködési megállapodást kötött a rendszeres kapcsolattartásról, amelynek során megosztják tapasztalataikat, megvitatják a munkájuk során felmerülő kérdéseket.

- A román Vöröskereszttel való szorosabb kapcsolat akkor merült fel, amikor a magyar kollégák egy romániai katasztrófavédelmi nemzetközi gyakorlaton vettek részt - számolt be Baráth Gábor.

Már fennálló és működő együttműködést is szentesített az idén a segélyszervezet megyei stábja a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulással.

- Az egészségfejlesztés kiemelten fontos a térségben. Számos ilyen program megvalósult már, és további közös rendezvények szervezésére nyílnak lehetőségeink - foglalta össze az együttműködés céljait Molnár András projektmenedzser.

A térség több oktatási intézményében egészségnapot szerveztek a Vöröskereszt munkatársai a pedagógusokkal és a Somló Környéki Többcélú Kistérségi Társulás Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével. A gyerekek balesetszimuláción és elsősegélynyújtáson vettek részt, drogprevenciós, illetve egészséges táplálkozásról és életmódról szóló előadásokat hallgattak. Mindemellett egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt a diákokon kívül a szülők és a település idősebb lakói is.

- Az Önkéntesség világnapja egybeesett a Mikulás ünneppel, ezért a gyerekprogramok mellett a segítőinket is köszöntöttük egy nagyszabású programon - számolt be a projektvezető. Egy budapesti családbarát munkahely dolgozói vásároltak ajándékokat a devecseri óvodásoknak és iskolásoknak.

A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete, illetve a Somló Térségi Programja bekapcsolódott a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum munkájába, illetve annak ifjúságvédelmi és idősügyi munkacsoportjába.

- Kiemelt feladat a munkanélküliek, a hajléktalanok, a rászoruló családok, a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek, a fiatalok és az idősek támogatása, illetve a véradás - foglalta össze a feladatokat Targubáné Szendrei Júlia, a Somló Térségi Program közösségi szervezője.

A Somló térségében körülbelül száz ember vett részt elsősegélynyújtó képzésen, és még száz résztvevő képzésére van lehetőség. A tanfolyamot sikeresen elvégző elsősegélynyújtók házára kitesznek egy táblát, hogy szükség esetén segítséget lehessen kérni tőlük a mentők megérkezéséig. A Vöröskereszt számos olyan képzést és szabadidős programot valósított meg, amely a térségben élők egészségfejlesztését szolgálja, együttműködve óvodákkal, iskolákkal, polgárőrökkel. A segélyszervezet tizenhárom szociális intézményt működtet a megyében, de ebből jelenleg egy sem található a devecseri járásban. A Vöröskereszt tervei között szerepel egy olyan gyermekvédelmi intézmény létrehozása, amely a járás speciális problémáit kezelni tudja.

- Az idei év számos jelentős eseményei közül is kiemelkednek a bázisintézmények létrehozása. Decemberben megalakult a járás első bázisiskolája Devecserben, illetve a megye első bázisóvodája Tüskeváron, ahol az iskola is bázisintézmény lett, továbbá a somlóvásárhelyi iskola, valamint a csöglei iskola és óvoda ugyancsak bázisa lett a Vöröskeresztnek az elmúlt napokban - számolt be Targubáné Szendrei Júlia.

A bázisintézmények létrehozásának az a célja, hogy az óvodák és az iskolák, illetve a Vöröskereszt közötti együttműködést szorosabbra fűzze. Közösen szerveznek olyan programokat, amelyek az egészségmegőrzést és -fejlesztést szolgálják, illetve építik a közösség összetartó erejét. A bázisintézmények avatásán Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának ifjúsági szakmai vezetője is részt vett, aki az első pillanatban elnyerte a gyerekek szimpátiáját. Dávid apai, illetve pedagógus-hitoktatói hozzáállását barátsággal fogadták az iskolások és az óvodások. Hatszáz gyermek kapott iskolatáskát karácsonyi ajándékként a Vöröskereszttől. Az avató ünnepségen elénekelték indulójukat, a Nád a házam teteje című dalt, a kicsik mesét hallgattak a szeretetről, a nagyobbak a "rám is szükség van, hogy jobb legyen a világ" jelmondattal vállaltak felelősséget önmagukért és társaikért, hogy a Vöröskereszttel való együttműködés egy picivel több szeretetet vigyen az intézménybe, nem csak katasztrófák és az ünnepek idején.

Nem vár cserébe semmit

A devecseri járás fejlődésének motorja Targubáné Szendrei Júlia, a Magyar Vöröskereszt Somló Térségi program közösségi szervezője. Júliának szívügye ez a járás, nagyon szereti a munkáját, különösen a gyerekeket. Fontos számára, hogy adhasson, de nem várja el, hogy kapjon is cserébe. Kilenc éve tevékenykedik a Vöröskeresztnél, előtte is szociális területen dolgozott, hajléktalanokkal és szenvedélybetegekkel foglalkozott. Júlia Várpalotán él, büszke a családjára, két lányára és unokájára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!