Hírek

2015.03.23. 17:30

Megkezdődtek a Magyar Napok, átadták a Sziveri-díjat

Veszprém – Kiállításmegnyitóval és folyóirat-tanácskozással hivatalosan is megkezdődött a Magyar Napok. A rendezvénysorozat idén a nyugati magyar diaszpórát mutatja be.

Marton Attila

Friedler Ferenc, a veszprémi Pannon Egyetem rektora hétfői megnyitójában kiemelte, a programsorozat új szervezésben és új névvel működik idéntől. Porga Gyula veszprémi polgármester hangsúlyozta, a rendezvény öt évvel ezelőtti indulása óta évről évre bővült a programok száma és a lebonyolításban együttműködők köre.

Márfi Gyula veszprémi érsek arról beszélt, a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy feltegyük a kérdést, mit teszünk a nyugaton élő magyarokért. Steinbach József református püspök elmondta, a magyar református egyház küldetésének tartja, hogy a nyugati nagyvárosokban élő magyar református gyülekezetekben legyen igehirdetés.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere a Magyar Napok is hozzájárul ahhoz, hogy a régió a kultúra kiemelt helyszíne legyen.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet vezetője kiemelte, a nyugati magyar diaszpóra tagjai hozzák a legnagyobb áldozatot a magyarságuk megtartásának érdekében. Megjegyezte, az Európai Uniós és a NATO-integráció után eljött a nemzeti integráció ideje is.

Az utóbbi évekhez hasonlóan Veszprémben, a rendezvény keretében adták át a Sziveri-díjat. Az elismerést idén Nemes Z. Márió költő vehette át Porga Gyulától és Reményi József Tamástól, a Sziveri Társaság elnökétől. Az alkotót Fenyvesi Ottó költő, a Társaság tagja méltatta, kiemelve, hogy Nemes költészete több ponton rokonságot mutat Sziveriével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!