Hírek

2017.08.17. 17:14

Meghosszabbítja a szezont a Borhetek

A Balatonfüredi Borhetek az nem egy borkereskedés. Ide akárhogy nem lehet bekerülni, itt csak a Balatonfüred – csopaki történelmi borvidék borai és borosgazdái mérethetik meg magukat ezen a borhéten. Egyedi, rendkívüli alkalomnak lehetünk a szemtanúi ebben az évben is – fogalmazott Bóka István.

Molnár Sándor

25 borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják portékáikat a borheteken. A borvidék legjobb nedűit, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bort, köztük a még mindig sláger rozékat, gyöngyöző borokat, az elnyűhetetlen rizlingeket és a díjnyertes borokat is meg lehet megkóstolni augusztus 13 és szeptember 3. között a Borheteken, amely a csütörtöki ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is elkezdődött.

Bóka István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy rendhagyó a megnyitó, mert nem azon a héten, nem azon a napon és a nem a megszokott időpontban került rá sor a vizes világbajnokság eseményei miatt. A rendezvénysorozattal kettős célja van a városnak: egyrészt, hogy csak kiváló minőségű borokkal lehessen kijutni a borhetekre. Másrészt, hogy Balatonfüreden minél több borásznak legyen szőlőterülete, hogy Füred külterülete, mint egy virágoskert megújuljon, és minél többen műveljenek szőlőt a településen.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője megnyitó beszédében elmondta, hogy már a fél ország várta türelmetlenül, hogy megnyíljék az idei Balatonfüredi Borhetek. – Biztosra veszem, hogy a legjobb minőséget kapják az idelátogató vendégek, amikor betérnek a borsátrakba és az ország különböző tájairól nagyon sok ember választja úti célul Füredet, hogy a borheteken megkóstolhassa ezeket a finom borokat – mondta az államtitkár.

Gratulált a polgármesternek és a városnak a vizes világbajnokságon nyújtott helytállásért. Kiemelte, hogy Balatonfüred az elmúlt hetekben az ország és a világ érdeklődésének középpontjába került a vizes VB megrendezésével és jelesre vizsgázott.

Az ünnepségen Bóka István polgármester emlékplakettet és díszoklevelet adott át Hudák Mátyásnak az év bortermelőjének, akinek díjnyertes, 2016-os olaszrizlingjét a megnyitót követően megkóstoltak a Balatonvin Borlovagrend tagjai is.

A város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválján, amely három hétig tart, a borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak a Tagore sétányon. Az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal a Hudák Pince, a további sorrendet a szokás szerint sorsolás alapján döntötték el.

A borheteken csak palackozott borok kínálhatók és a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 6-10 féle bort lehet kóstolni, és összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Idén sem lesz egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 250 forinttól akár 600 forintba is kerülhet. A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!