Hírek

2013.02.23. 18:21

Meghatározták a célokat a polgárőrök

Az idősebbek iránti fokozottabb figyelem, intenzív közterületi jelenlét, valamint a társszervekkel való további szoros együttműködés is fontos szerepet játszik a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének (VMPSZ) idei célkitűzései között. Erről a szervezet elnöke beszélt a VMPSZ szombati közgyűlésén.

Halmos György

Kovács Imre az adatokat ismertetve elmondta, hogy a megyei szövetség taglétszámát tekintve a negyedik az országban. - Büszkeségre ad okot, hogy 120 regisztrált egyesületünk van, csaknem 4500 polgárőr lát el szolgálatot - fogalmazott. Hozzátette, hogy 2012-ben 373 ezer órát voltak a megyei polgárőrök szolgálatban, a rendőrséggel közösen 25 ezer órát járőröztek. A tavalyi esztendőben 25 személyt elfogtak, 67-et tetten értek, és 69 személy felkutatásában vettek részt.

Fotók: Penovác Károly

Az elnök 2012-es esztendő kapcsán megemlítette, hogy több nagyszabású akciót hajtottak végre, ezek közül kiemelkedő volt a húsvét előtti, egész megyére kiterjedő, demonstratív jellegű közbiztonsági ellenőrzést. Az idegenforgalmi szezonban pedig a rendőrséggel közösen mindent megtettek annak érdekében, hogy a Balaton környékén jó legyen a közbiztonság. Hozzászólások során dr. Töreki Sándor megyei főkapitány arról beszélt, hogy a megyében tavaly csökkent az ismertté vált és a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, ez a polgárőrök áldozatos munkájának is köszönhető. Az évértékelőre meghívást kaptak a társszervek vezetői, megjelent Zámbó Péter, az országos polgárőrség alelnöke is.

A közgyűlést levélben üdvözölte dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A közgyűlés zárásaként többen kitüntetést, jutalmakat vehettek át. A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnökének felterjesztése alapján az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dr. Túrós András a polgárőrségben huzamosabb idő óta végzett példamutató, önkéntes munkája elismeréseként a polgárőr érdemkereszt bronz fokozatát adományozta Papp Attilának (a Nyirádi Polgárőr Egyesület tagjának), Kiskőrösi Lászlónak (a Jásdi Polgárőr Egyesület elnökének a Polgárőr Rádió szerkesztőjének), Buborné Eisenbeck Anettnek (a Malomsoki Polgárőr Egyesület tagjának), Mészáros Ferencnek (az Öcsi Polgárőr Egyesület alapító tagjának), Szücs Józsefnek (a Lovasi Polgárőr Egyesület elnökének), valamint Csizmazia Pálnak (a Badacsonytomaji Polgárőr Egyesület tagjának, szolgálatfelelős-helyettesének). A VMPSZ elnöke díszkardot adományozott Rausz István alezredesnek, tapolcai kapitánynak, Rátosi Ferenc sümegi polgármesternek, Mezei Józsefnek, a Csabrendeki Egyesület elnökének, a Staub Emilnek, Bándi Egyesület alapítójának. A VMPSZ a lakosság biztonságérzetének fokozásában végzett kiemelkedő munka elismeréseként az Év polgárőr egyesülete kitüntető címet adományozza a Borszörcsök Polgárőr Egyesületnek, az Év polgárőre kitüntető címet adományozza Kovács Zoltán polgárőrnek, a Sümegi Polgárőrség elnökének.

A Veszprém megye polgárőrségeinek szakmai támogatásáért dísztárgyat adományozott dr. Hatala Józsefnek, a Nemzeti Bűnmegelőzési Bizottság elnökének. A VMPSZ elnöke oklevél elismerésben részesítette Giczi Istvánt főtörzszászlóst, a nagyvázsonyi kmb-csoport vezetőjét, Kovács Miklós főtörzsőrmestert, Lovászpatona körzeti megbízottját, valamint Nagy Zoltán törzsőrmestert, Ukk körzeti megbízottját. Oklevelet vehetett át Nagy Dániel, a Felsőőrsi Polgárőr Egyesület tagja, Takács Ákos, a Badacsonytomaji Polgárőr Egyesület tagja, László József, Pál Tibor, a Kertai Polgárőr Egyesület tagja, Pergerné Gasparics Ágnes, a Nagyesztergári Polgárőr egyesület titkára, Horváth István, a Magyargencsi Polgárőr Egyesület tagja, Magyar Imre, a Lovászpatonai Polgárőr Egyesület tagja, Németh János, a Borszörcsöki Polgárőr Egyesület tagja, Németh Ernő, a Veszprémgalsai Polgárőr Egyesület tagja, Vinter Zsanett, a Cholnoky városrész Polgárőr Egyesület tagja, Sütő Tamás, a Tótvázsonyi Polgárőr Egyesület elnöke, Bódis István, a Zalahalápi Polgárőr Egyesület tagja, Szabó Bence, a Taliándörögdi Polgárőr Egyesület tagja.

A VMPSZ elnöke a Bánd községben a köz és vagyonbiztonság megvalósításában történő sikeres közreműködésük elismeréséül tárgyjutalomban részesítette Nagy Petra és Nagy Réka tanulókat. A megyei főkapitány Sárkányölő Szent György Emlékplakett elismerésben részesítette Korponai Lászlót, a megyei szövetsége elnökhelyettesét, Dülk Józsefet, a Zirci Régió vezetőjét, Hajdár Józsefet, a Veszprémi Régió vezetőjét, Kristóf Jánost, a Devecseri Régió vezetőjét, Valiczkó Ferencet, a Lovászpatonai Polgárőr Egyesület elnökét, Slemmer Istvánt, a Balatonakali Polgárőr Egyesület elnökét, Blága Sándort, a Balatonfűzfői Polgárőr Egyesület tagját, Magas Gézát, az Ajkai Polgárőr Egyesület elnökét, Nyögöri Lajost, a Taliándörögdi Polgárőr Egyesület elnökét és Mekota Istvánt, az Ösküi Polgárőr Egyesület tagját. A megyei katasztrófavédelmi igazgató a katasztrófavédelem munkájának segítése terén kifejtett tevékenység elismeréseként oklevélben és emléktárgy jutalomban részesítette Kovács Imrét, a VMPSZ elnökét, Fülöp Zoltánt, a Zalahalápi Polgárőr Egyesület tagját, valamint Gelencsér Istvánt, a Pétfürdői Polgárőr Egyesület elnökét.

Címkék#polgárőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!