Hírek

2014.07.09. 11:54

Meghalt egy újszülött a veszprémi kórházban, elrendelték a vizsgálatot

Meghalt – esetleg már holtan született – egy újszülött a Csolnoky Ferenc Kórházban. Az édesanya szerint a terhesség alatt nem volt semmi probléma, a komplikációk szülés közben léptek fel. A főigazgató vizsgálatot indított.

Varga Domokos Péter

Lapunkat a hétfőn délelőtt történt esetről az édesapa, Nyári László értesítette. Azonnal felkerestük a kórház szülészeti osztályán fekvő feleségét, Turi Viktóriát akit szemmel láthatóan megviselt a tragikus történet. Elmondta, ötödik gyermekét várta, minden a megszokott rend szerint zajlott. Részt vett valamennyi kötelező vizsgálaton, még azon felül is járt orvosnál, Veszprémben. Mikor hétfőn reggel érzékelte, hogy jönnek a fájások, a férjével együtt bementek a megyei kórház szülészetére, hamarosan a szülőszobába került.

Egyre sűrűbben jöttek a fájásai, mikor a félperces gyakoriságot elérték, a mellette lévő hölgy – feltehetően szülésznő – telefonon orvost kért. Közben NST vizsgálat (non-stress test) is zajlott, ekkor még jó volt a baba szívhangja. Ahogy a fájások sűrűsödtek – már már egymást érték –, úgy lassult egyre jobban a születendő kislány visszhangja. Az édesanya már nagyon aggódott, mire egy orvos megjelent. Ekkor ultrahanggal is megvizsgálták, nagyon rossznak találták a szívhangot és baba egészségi állapotát, hívtak egy főorvost, az édesanya szerint ő azt mondta, egy percük van, hogy kiemeljük a babát. Az anyuka ekkor már könyörgött, hogy mentsék meg a kislányt. Többre nem emlékszik, császármetszéssel vették el tőle a kicsit. Az őrzőben a férje mondta el neki, hogy a kislány sajnos meghalt.

Az okát nem tudják, többféle variációt is hallottak, az egyik szerint a köldökzsinór csavarodhatott a nyakára. A család úgy gondolja, mulasztás történt, hiszen a magzat végig egészséges volt. Ezért a betegjogi képviselőhöz fordulnak, vizsgálatot kérnek. Azt akarják, hogy soha többé senkivel ne forduljon elő az, ami velük megtörtént.

Turi Viktóriát szemmel láthatóan megviselte újszülött kislánya halála (Fotó: Varga Domokos Péter)

Turi Viktória édesanyja, Turi Istvánné elkísérte a lányát, ő láthatta először holtan az újszülöttet. Neki sem mondtak semmit a halál okáról, csak annyit, hogy megkísérelték az újjáélesztést, ami nem járt sikerrel.

– Az igazunkat akarjuk elsősorban, megtudni, hogy miért halt meg a leány, a második részben meg a kártérítést, akár jogi úton – fogalmazott az édesapa, Nyári László.

Turi Viktória mellett a férje, Nyári László. Az igazukat keresik, vizsgálatot akarnak, tudni akarják, miért halt meg a kislányuk (Fotó: Varga Domokos Péter)

A Csolnoky kórház főigazgatója, dr. Rácz Jenő részvétét nyilvánította a két szülőnek, majd jelenlétükben elmondta, a kórház hivatalból is vizsgálatot indított. Ezzel párhuzamosan ezt ők is kérhetik, valamint betegjogi képviselőhöz is fordulhatnak. A kórház számára is rendkívül fontos, hogy kiderítsék, pontosan mit történt, megelőzhető lett volna-e a tragédia, esetlegesen bárkit terhel-e mulasztás. Ha ez bizonyosodik be, annak meglesznek a vele járó következményei – hangsúlyozta a főigazgató.

A kislány neve Nyári Jázmin Zsenike lett volna, születési súlya 3100 gramm volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!