Hírek

2014.04.15. 17:15

Megelőző védekezés a gyapjas pille ellen

A Bakonyerdő Zrt. saját költségén 1032 hektáron megkezdi a gyapjaslepke elleni megelőző védekezést. Permetezésre a balatonfüredi és a monostorapáti erdészet területén kell számítani.

Tremmer Tamás

A gyapjaslepke őshonos a hazai erdőkben. 8-10 évente várható robbanásszerű tömegszaporodása, ami akár 2-3 évig is eltarthat. Legutóbb 2004-05-ben volt példa gradációra. A petecsomók emelkedő száma alapján a szakemberek előrevetítették, hogy idén ismét elszaporodnak a gyapjaslepkék, amit az enyhe tél is segített.

A képek a tavalyi permetezésen készültek

Stubán Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési és közjóléti osztályvezetője a Naplónak elmondta, ahol az erdővédelmi, településvédelmi, illetve turisztikai célok miatt szükséges, megteszik az ellenlépéseket. Amennyiben az időjárás engedi, már április 17-én megkezdik a permetezést a tömegszaporodás megelőzése érdekében.

A Bakonyerdő Zrt. szakemberei a balatonfüredi és a monostorapáti erdészet területén, összesen 1032 hektáron terveznek gyapjaspille elleni légi növényvédelmet. A megelőzés kiterjed a turisták által kedvelt kiránduló helyekre, így például a balatonfüredi Koloska-völgyre is. A permetezést a társaság saját erőből végzi, melynek hektáronkénti költsége 12 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!