Hírek

2013.04.08. 19:16

Még nem önt ki a Balaton

Az elmúlt száz évben nem volt olyan heves vízszintemelkedés a Balatonnál, mint az utóbbi hetekben, hónapokban.

Győrffy Árpád

Ezt Csonki István nyilatkozta lapunknak annak kapcsán, hogy a tó szintje vasárnap elérte, s azóta túl is haladta a maximális szabályozási szintként megadott 110 centimétert. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint ma már nem az a kérdés, ami néhány héttel ezelőtt, hogy lesz-e elég víz a nyári szezonban, hanem hogy mit kezdjenek a felesleggel. A helyzetet bonyolítja a Dél-Dunántúlon kialakult belvízi helyzet és a Kis-Balaton új részeinek korábbitól eltérő reagálása a Zalán levonuló árhullámra.

Hasonló helyzet alakult ki, mint három évvel ezelőtt, amikor a Balaton vízfeleslegének levezetését akadályozta a Sió déli szakaszán, illetve a csatlakozó folyókon kialakult árvízhelyzet.

- Pillanatnyilag semmiképp sem engedhetjük rá Tolna megyére a vizet - jelentette ki Csonki István. - A döntéshez pontosan tudnunk kell azt is, milyen utánpótlás várható a Zalából. A válasz megismerését nehezíti, hogy a Kis-Balaton új rendszere másképp viselkedik, mint az eddigi. Amíg első árhullámnak közel két hét kellett ahhoz, hogy elérje a Balatont, most meg három nap alatt megjelent. Most van a főpróbája annak, hogy ilyen nagy víztömeget hogyan lehet átengedni a Kis-Balatonon. Ezért úgy döntöttük, hogy  az esetleges vízeresztésről majd  a 115-120  centiméteres vízszint között határozunk.

Az alsóörsi strand tavaly ősszel (balról), illetve a vízben gazdag 2008-as év júliusában (jobbról) (Fotó: Győrffy Árpád)

Csonki István elmondta, 120 centiméteres vízszintig a tó nem jelent veszélyt a parti területekre. A déli part egyes részeit ilyen mélységnél is csak akkor öntheti el, ha tartósan erős északi szél fúj. A jelenleg a parti területeken látható víz nem a tóból származik, hanem a húsvéti csapadék maradéka - mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!