Hírek

2014.08.21. 12:05

Meg kellene kezdeni a Balaton apasztását

A strandszezon idején előnyös volt a magas vízszint, de az őszi hónapokra tanácsos lenne lejjebb vinni - véli Szabó László.

Győrffy Árpád

A balatonudvari polgármestert azért kerestük meg, mert a napokban a Somogy TV egyik riportja után újra polémia alakult ki a jelenleg is 115 centiméteren tartott balatoni vízszintről. A nyilatkozó dél parti polgármesterek szerint ideje lenne megkezdeni a tó apasztását.

A vízszint minimális csökkentésével Szabó László is egyetért. Szerint elsősorban azért lenne indokolt az óvatosság, mert a Sió-csatorna jelenlegi állapotában csak nagyon lassú szintcsökkentésre képes a déli szakaszon lévő problémák miatt. Ezért egy magas vízszintnél érkező, átlagosnál nagyobb csapadék mennyiséget nem lehet megfelelő sebességgel levezetni rajta a Dunába.

Az udvari strandnál már majdnem színültig telt a Balaton a jelenlegi vízállásnál is (Fotó: Győrffy Árpád)

- A balatonudvari strand parti területe nagyon alacsonyan van a Balatonhoz képest. A nyári vízszint még nem okozott nagy problémát. Sőt a vendégek véleménye szerint is jót tett a tónak a sok víz, mert így tisztább volt, kevésbé keveredett fel, gyorsabban tisztult a nagyobb hullámzások után. Igaz, nagyobb esők után nehezebben szivárgott el a víz a talajba, amiben szerepe van a Balaton magas vízállásának, de összességében a nyári helyzet mégis előnyös volt. Ugyanakkor egy esetlegesen kialakuló 140 centiméteres szintet már nem bírnánk el. Hogy ilyen ne következzen be, és az esetleges őszi viharok ne okozzanak károkat a strandok, sétányok, kikötői területek épített részében, hasznos lenne most tíz centiméterrel csökkenteni a vízszintet. A polgármester szerint különösen nagy problémák lehetnek egy túl magas téli vízszint esetén akkor, ha a szél esetleg az északi oldalon is jégzajlást idéz elő. Ilyen helyzet inkább a déli parton szokott bekövetkezni, de időről-időre az északi oldalon is előfordul. A gondot az okozza, hogy az alacsonyabb vízszinthez kialakított part előtti kőszórás nem tudja megfogni, széttörni a part felé csúszó jeget, mert a  kövek jelentős részben víz alatt vannak. A jég így akadály nélkül elcsúszik felettük, és a parton  tönkreteheti a frissen épített sétányokat, azok burkolatát, kandelábereket, padokat, növényzetet. Ha egy ilyen pusztítás bekövetkezne, a károk  helyreállítására sem elég idő, sem elég pénz nem lenne a következő szezon előtt, így tovább nőne a kár a nem megfelelő minőségű strandok miatt.

A tavasszal több déli parti településen sok milliós kárt okozott a magas vízszint és a nagy szél együttes jelentkezése (Fotó: Győrffy Árpád)

Szabó László szerint ezért inkább meg kellene előzni az ilyen helyzeteteket, illetve az optimális vízszinttel legalább csökkenteni kellene az esélyét, hogy ilyen helyzet kialakulhasson - véli balatonudvari polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!