Hírek

2017.02.11. 21:26

Meg kell tanulni igaz választ adni

Tapolca - A batsányis közösséghez tartoztok, ezt fejezi ki a szalag is számotokra.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a szalagavatón a Batsányi János Gimnázium végzős két osztályának diákjait Varga Tiborné igazgató a Csermák József Rendezvénycsarnokban szombaton.

- Gimnáziumi pályafutásotok legszebb pillanatához érkeztetek, egyben középiskolai életetek legnehezebb szakasza vette kezdetét. Az érettségire, továbbtanulásra, a nagy betűs életre készültök. Fontos döntések állnak mögöttetek és előttetek. Meg kell tanulnotok igaz választ adni a kérdésekre, igent mondani a szépre, igazra, nemet a talmi csillogásra. Erre készítettünk fel benneteket a gimnáziumban. Itt vertetek gyökeret, visszavár benneteket a gimnázium, a város – mondta az igazgató és azt kívánta, hogy az ünnepelteknek legyen erejük az előttük álló úthoz és bátorságuk ahhoz, hogy álmodjanak és megvalósítsák álmaikat.

Dobó Zoltán polgármester arra figyelmeztette a diákokat, hogy hamarosan magukért kell felelősséget vállalniuk.

A tapolcai Batsányi gimnázium két végzős osztálya szalagavatóján az osztályfőnökök tűzték fel a diákok ruhájára a szalagot. A képen Szalay Gyöngyi ad útravalót diákjainak Fotó: A szerző

- Eddig, 18 éven át mindenki értetek volt. A szülők, a tantestület, a város próbált segíteni titeket, de most már kérünk valamit cserébe. Amikor néhány perc múlva a szüleitekkel táncoltok, cselekedjétek meg az első felnőtt dolgot: nézzetek bele anyu, vagy apu szemébe és mondjatok annyit, hogy köszönöm. Aztán ezt még lehet majd fokozni az érettségi eredménnyel. Sok mindennel boldoggá tudjátok tenni a családot. A legboldogabbak talán akkor lesznek, ha látják, hogy tudjátok, mi a dolgotok és felnőttetek. A nehéz döntések előtt állva pedig kérdezzétek meg magatoktól, hogy vajon a szüleitek mit tartanának helyesnek. Ezzel el tudtok boldogulni legalább addig, ameddig a szüleitek eljutottak – mondta a polgármester. Kérte még, hogy a fiatalok ne felejtsék el, hogy ha az életben nehézség adódik, a család ott lesz mögöttük, az iskola és a város pedig visszavárja őket.

Rádi Stella 11 A. osztályos diák a végzősökhöz szólva úgy fogalmazott, hogy bár minden évben kirepül egy évfolyam, de az idei ünnep azért különleges, mert róluk szól.

Lenner László osztályfőnök tűzi fel a szalagot diákjai ruhájára

- Izgatottan vártátok ezt a napot, mégis úgy érzitek, hogy hirtelen jött el. Egyszerre féltek az érettségin megoldandó kétismeretlenes egyenlettől és az azt követő sokismeretlenes élethelyzetektől, amelyek közeledtére a mai nap figyelmeztet benneteket. Másrészt örültök a mai estének, amikor mindenki titeket ünnepel. Ne feledjétek, már csak néhány hónapotok van, hogy kellemes emlékeket szerezzetek és hagyjatok magatok után a gimnáziumban. De még van időtok arra, hogy olyan élményeket szerezzetek, amelyekre mosolyogva emlékezhettek az osztálytalálkozókon. Legyen ez a nap is ilyen számotokra – mondta Stella. A szalagok feltűzését követően a végzős diákok nevében Szente Marcell, 12. A. osztályos tanuló arról beszélt, hogy a szalag kapcsolat az iskolával.

- Ugyan csak pár hónapig viseljük, de lelkünkben a kötelék egy életre szólhat. Kívánom, hogy így legyen. A szalagfeltűzés figyelmeztetés is arra, hogy az elkövetkező néhány hónap mindannyiunk életében meghatározó lesz. Mi vár ránk az érettségi vizsgán és aztán? Ahhoz, hogy választ kapjunk, érdemes kitűzni magunk elé egy célt, ami motivál, tartást ad – mondta Marcell és hozzátette, hogy a vidám önfeledt napokért és a támogatásért, a sikerekért köszönettel tartoznak tanáraiknak, szüleiknek. A szalagavatón Sárközi Sarolta szavalattal közreműködött, az ünnepség a diákok táncával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!