Hírek

2014.08.24. 08:17

Meddig tart az idei balatoni szezon?

Maradnak-e vagy elmennek a vendégek? Ez a legfőbb kérdés a Balatonnál augusztus huszadika után. Az északi parton polgármesterektől, a rendezvények szervezőitől arról érdeklődtünk, mi mindennel tudják marasztalni a hazai és külföldi vendégeket a magyar tengernél. A vendégektől pedig azt kérdeztük meg, hogy maradnak-e a szezon után is a parton. Azt láttuk, hogy a szezon októberig kitart.

Kovács Erika

Egész nyáron hömpölygött a tömeg az északi parton tapasztalatunk szerint, nem véletlenül jelezték a statisztikák, hogy a vendégéjszakák száma jelentősen megnőtt idén. A hazai és külföldi vendégek keresik és szívesen látogatják a Balatont, a parton levő és a távolabbi településeket egyaránt. Idén augusztus huszadika után a hűvösebb, csapadékosabb időjárás ellenére sem ürült ki a part, maradtak a vendégek, erről győződtünk meg északi parti körsétánkon. Pezseg az élet Balatonfüreden, telt házat vonzanak augusztus huszadika után is Tihanyban a színészlegenda, Bujtor István nevét viselő szabadtéri színpad előadásai.

Dübörgő motorokkal nyitják meg a szezont Alsóörsön, ami egyben az egész északi part nyári szezonjának nyitánya is. A Harley-fesztivál több ezer résztvevőt és legalább ennyi érdeklődőt vonz itthonról és külföldről egyaránt – jegyzi meg Hebling Zsolt, a település polgármestere, aki örömmel látja, hogy egész nyáron, még az idei csapadékosabb napokon is zsúfolásig megtelt Alsóörs, ami valójában fesztiváltelepülésnek is nevezhető. Többféle találkozót szerveznek a kempingben egész nyáron, beszélgetésünk idején éppen egy újabb rockzenei fesztivált és motorostalálkozót rendeznek ott, aminek nagy előnye az is, hogy meghosszabbítja a nyári szezont. A vendégek szívesen jönnek ide, nagyon kedvelik a strandot szezon után is, sporteszközöket kölcsönöznek ott jóval a szezon után is.

– Minimálisat esik vissza a forgalom a csúcsidőszak után, legfeljebb a vendégkör változik a lassan megkezdődő iskola miatt. Most jönnek a kisgyerekesek, a házaspárok, illetve az idősebbek – veszi át a szót Kirchner László, egy helybeli szálloda és étterem tulajdonosa. Azt mondja, a szabadidő eltöltéséhez mindent megtalálnak a vendégek helyben is, a közelben pedig kitűnő lovaglási és kirándulási lehetőségek vannak, közel van a veszprémi állatkert, Tihany, Balatonfüred látnivalói, a várak Nagyvázsonyban és Sümegen, a bobozás, szabadidőparkok, vitorlázás, horgászat – sorolja.

Göcseji Károlyné Fótról, Árvai Sándorné Budapestről érkezett az almádi pálinkafesztiválra. Mindketten unokáikkal jöttek, az ötéves Hümpfner Adriánnal és a kilencesztendős Göcseji Alízzal (Fotó: Stiger Ádám)

– Balatonalmádiban már jóval nyár előtt arra készülődünk, hogy augusztus huszadika után is színes programokat kínáljunk az ide látogatóknak, hogy egy percre se enyhüljön az idegenforgalmi pezsgés – jegyzi meg Keszey János polgármester.

– Nem véletlen a nyár vége felé kezdődő borfesztivál, ahol a kitűnő nedűk mellett igényes, minden ízlésnek megfelelő programokkal, ételkínálattal és kézműves vásárral csábítjuk a városba a vendégeket – jegyzi meg Bati János, a Balatonalmádiban működő, sokféle prog-ramot szervező Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója. Azt mondja, arra ügyelni kell, hogy a vendégeket csak igényes kínálattal, színvonallal lehet idecsábítani és itt is tartani, szállás- és ételkínálatban meg a programokat tekintve is.

Tőlük veszi át a nyári „szezonhosszabbító gyeplőt” a helyi turisztikai egyesület Gyenes Ákos vezetésével, akik pálinkafesztivált nyitottak meg az augusztus huszadika utáni hétvégén hatalmas érdeklődés mellett. Az a tapasztalatuk, hogy a vendégek maradnak, mert a Wesselényi strand előtti téren napokon át egy gombostűt sem lehet leejteni. A kultúra kedvelőit továbbra is kiállítások, templomi körséták várják.

Balatonalmádiban találkoztunk Göcseji Károlynéval, aki Fótról jött, és Árvai Sándornéval, aki Budapestről érkezett az almádi pálinkafesztiválra. Mindketten unokáikkal jöttek, az ötéves Hümpfner Adriánnal és a kilencesztendős Göcseji Alízzal.

– Imádjuk a Balatont, és eszünk ágában sincs még visszamenni – közlik egymás szavába vágva. Nekik Akarattyán van nyaralójuk, ahová kora tavasszal leköltöznek, jönnek a gyerekek, unokák is, kitűnő családi találkozóhelyet biztosítanak a nagyszülők mindenkinek. Ők majd október vége felé mennek csak el a Balatontól. Azt mondják, a tó a nyári szezon után is gyönyörű, ezer színben pompázik, langyosabbak a napok, nincs akkora tömeg, külön varázsa van – állítják az asszonyok, akik gyakran készítenek el a konyhában finom halételeket, mert mindkettejük férje szívesen horgászik a Balatonnál.

Galla Tibor és felesége, Mónika kölyökkutyájával együtt fürdőzik az augusztus huszadika utáni napfényben Almádiban (Fotó: Stiger Ádám)

Galla Tibor és felesége, Mónika kölyökkutyájával együtt fürdőzik az augusztus huszadika utáni napfényben Almádiban. Ők Székesfehérváron laknak, és annyira szeretik a Balatont, hogy majd talán késő ősszel mennek el a vízpartról, az Öreg-hegyen levő nyaralójukból. A férj ráadásul szívesen vitorlázik, versenyez is, így aztán minden lehetséges alkalmat kihasználnak, hogy maradhassanak a parton. Balatonkenesén mindig augusztus huszadika után rendezik meg a messze földön híres lecsófesztivált, amely tömegeket vonz ide, és ahol a finom ételek mellett legalább olyan ízletes italokat is kínálnak vendégeiknek – tudjuk meg Tömör István polgármestertől.

 

Minden évszakban csodás

Nincs már szezon! Balaton van, és kész! – jegyezte meg egy szálloda tulajdonosa Balatonfüreden. A gagyi és az olcsó színvonal nem népszerű, szerencsére nem keresi senki, arra kell törekedni, hogy színvonalat és igényességet, programot kínáljon az ember, ez a titka mindennek - mondja. Fiatalok és idősebbek egyaránt arról beszélnek nekünk, hogy szívesen töltik el szabadságukat és a hétvégéket a nyár végi és az őszi Balatonnál is, mert rengeteg program közül válogathatnak. Így aztán a szezon egész esztendőben kitarthat, mert a Balaton minden évszakban gyönyörű!.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!