Hírek

2014.12.29. 11:27

Meddig csökken az üzemanyagok ára?

A vállalkozói szféra és a magánszemélyek egyaránt üdvözölik az üzemanyagok árának csökkentését. Az alacsonyabb ár forgalmat generál.

Tremmer Tamás

Hetek óta esik az üzemanyagok ára, s ez a lendület karácsony után sem hagyott alább, hétfőtől ismét csökkentek az árak. Az üzemanyagárak változása után az átlagos literenkénti benzinár 334-, a gázolajár 357 Ft körül alakul. Az autósok azonban 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A benzinár 2012. április közepén érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 454 forintba került. A gázolaj literje pedig 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Mindenképpen jó, ha csökken az üzemanyagár, mert az a gazdaságra is pezsdítőleg hat, vélekedett Peretsényi György, a Persped Kft. ügyvezetője. A nagyobb volumenű partnereikkel üzemanyag árkövető szerződéseket kötöttek, így az áresés nem hoz többet a konyhára. Az eseti fuvarok viszont igen, a nagyobb nyereségtartalom pedig pozitív hatással van a cég működésére. Az az általános tapasztalata, ha nő az ár, a forgalmuk csökken, és ez ellenkezőleg is igaz. Örömteli lenne, ha tartósan lent maradna az üzemanyagár, mert az forgalmat generál.

A csökkenő üzemanyagár fellendítette a hazai töltőállomások forgalmát. Többet autózunk
Fotó: Penovác Károly

A veszprémi taxisok örülnek az üzemanyagárak esésének, de a fuvardíjak csökkenésére senki ne számítson. Az üzemanyagköltség a kiadásaiknak csupán egy kis része. Hat éve ugyanazzal a tarifával dolgoznak, ez idő alatt minden költségük emelkedett, ezért nem tudnak fuvardíjat mérsékelni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség közzétett adatai szerint a csökkenő árak forgalmat generálnak. A 2014. I-III. negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest a 95-ös benzinből 2,1-, 98-asból 5,4 százalékkal több fogyott. Gázolajból 6,9 százalékkal vásároltak többet. A csökkenő árak miatt a prémium üzemanyagok is elérhetőbbé váltak. Prémium benzinből 21,2-, prémium gázolajból 22,6 százalékkal fogyott több az idei év első kilenc hónapjában, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!