Hírek

2014.09.15. 13:02

Marionett bábszínház lesz az Esterházy-kastélyban

Elkészült a felújítás alatt álló pápai Esterházy-kastély rekonstrukciós projektjének egyik legérdekesebbnek ígérkező látványeleme, a barokk marionett bábszínház.

Polgár Tibor

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pegazus Színház sikeresen pályázott a Magyarországon ritkaságnak számító marionett bábszínház kialakítására, amely a barokk kastély nyugati szárnyában kapott helyet.

– A barokk kornak a marionett színház volt az egyik népszerű szórakozási formája. A marionett a kastélyszínházak és a főúri színjátszás fontos elemét képezte, ezen előadások számára az Esterházyak például Fertődön külön színházépületet is emeltettek – mutatott rá Végh Zsolt, a Pegazus Színház színész-igazgatója.

Megtudtuk tőle: a pápai teátrum által megálmodott marionett bábszínház működéséhez 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb készült, ezek 70 és 50 centiméteresek. A bábok egy grófi udvartartást ábrázolnak, van közöttük például báró, gróf, grófnő, inas, komorna, puttó, kötéltáncos, lantozó komédiás és udvari bolond.

– A marionett színház több részből áll, ezek közül az egyik az öltöző, ahol három életnagyságú, barokk ruhába öltöztetett bábu lesz látható a színpadi készülődés eszközeivel, fodrász és sminkes kellékekkel. Így a látogató jobban el tudja képzelni, hogyan is készültek az előadásra a színészek. Az öltözőből a színpadra lehet eljutni. Ez előtt található a nézőtér, itt kis taburetteken, zsámolyok vannak elhelyezve. A proszcénium falat – amit a közönség a térbe lépve azonnal megpillant – barokk formára, többek között aranyozott, faragott díszekkel, Esterházy-címerrel és angyal szoborral készítettük el. A kastélyban a mai kor kihívásainak megfelelő színház épült modern világítással és hangtechnikával – tudtuk meg Végh Zsolttól.

Sarkadi Nagy László, a Pegazus rendező-igazgatója hozzáfűzte, a marionett színház elbontható lesz a színpadról, ahol így élő színházi műfajok is helyet kaphatnak. Mint mondta, a pályázathoz kapcsolódóan többféle jelmezt, kosztümöt, maszkot, díszletet, tehát egy komplett belső berendezést is elkészítettek. A marionett bábszínház megnyitásának időpontja – az Esterházy-kastélyban zajló felújítási munkálatok miatt – egyelőre még nem ismert, de az biztos, hogy érdemes lesz rá várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!