Hírek

2014.11.21. 09:00

Marad az iskolai papírgyűjtés

A hulladéktörvény módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere, így az óvodák, az iskolák jövőre is élhetnek a lehetőséggel.

Tremmer Tamás

Egy tavaszi minisztériumi állásfoglalás értelmében az új hulladéktörvény alapján iskolákban és óvodákban nem lehet papírgyűjtő akciókat szervezni 2015. január 1-től. Ekkortól csak kereskedők, közvetítők és kezelők foglalkozhattak volna a hulladék összegyűjtésével, kezelésével és kereskedelmével, s ebbe a körbe az iskolákon kívül a vállalkozók és a civil szervezetek sem tartoznak bele.

Az intézkedés zajos fogadtatásban részesült, amelyről tavasszal lapunk is beszámolt. Intézményvezetők és zöldszervezetek egyaránt bírálatokat fogalmaztak meg a lehetőség megszűntetése miatt. Hangjukat a törvényalkotók is meghallották.

A diákok szívesen vesznek részt az akcióban (Fotó: Rózsa iskola)

A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott közlemény szerint a hulladékról szóló törvény minapi módosítása megteremti az iskolai papírgyűjtés törvényi lehetőségét.  A változtatással egy 14 éve fennálló jogi anomáliát sikerült orvosolni. Eszerint az intézmények évi két alkalommal, legfeljebb öt-öt napon keresztül gyűjthetik a papírt. Ezt követően önállóan dönthetnek arról, hogy továbbértékesítik, amiből saját bevételhez juthatnak. A kormány és ezen belül a szaktárca elkötelezett a környezettudatos szemléletformálás mellett, amelyben az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van.

Üdvözölte a módosítást Sándor László veszprémi Rózsa úti Általános Iskola igazgatója, ahol igen komoly hagyományai vannak a papírgyűjtésnek. Az akciót minden évben a tanévkezdést követően hirdetik meg, amire a szülők az év során előre készülnek. Ennek eredményeként évi 30 ezer kilogramm feletti mennyiséget szednek össze, aminek az ellenértékét a gyűjtő osztályok használhatják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!