Hírek

2012.12.19. 14:45

Magyar könyvvel a magyar szóért

Veszprém - Több mint kétezer, gyermek- és szépirodalmi témájú könyvet, tartós élelmiszert és gyermekjátékokat tartalmazott az a küldemény, melyet a megyei kórházban működő Pro Sanitatis Egyesület tagjai juttattak el a napokban a kárpátaljai magyarokhoz.

Varga Domokos Péter

Erről az egyesület elnöke, dr. Dénes Tamás tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk tőle, a Magyar könyvvel a magyar szóért elnevezésű programjukat májusban kezdték el. A Pro Sanitatis Egyesületet a megyei kórházban dolgozó orvosok, nővérek alakították 2010-ben. A gyűjtésbe nem csak a tagjaikat és az intézmény dolgozóit vonták be, hanem a Vöröskereszt megyei szervezetét és több, a városban működő iskolát és magánszemélyt is.

Dr. Bognár Gábor és Lukács Péter Beregsurányban kipakolják az adományt (Fotó: Dénes Tamás)

Felhívásukra sokan reagáltak, az elmúlt hónapok folyamán tetemes mennyiségű könyv és egyéb adomány gyűlt össze. Ezért döntöttek úgy, hogy a szállítmányt eljuttatják rendeltetési helyére. Azért éppen Kárpátalját választották, mert a határon túl talán itt élnek a legrosszabb körülmények között a magyarok. Közvetítésre a Kárpátaljai Magyarok Református Egyházkerületét kérték fel. Az egyesület mikrobuszt bérelt, Dénes doktor és dr. Bognár Gábor ezzel juttatták el az adományt a határ magyar oldalán található Beregsurányba. A helyi polgármester vállalta a szállítmány átmeneti raktározását. Végleges rendeltetési helyére, Beregszászra az ottani magyar konzul közreműködésével jut el az adomány. Dénes Tamás reméli, erre még karácsony előtt sor kerül.

Azt is elmondta, a gyűjtést nem hagyják abba, mert a beregszásziak megerősítették, szükségük van a magyar könyvre, az adományokra. Úgy tervezik, hogy húsvét előtt útnak indíthatják a következő szállítmányt. Az egyesülettel Dénes Tamás email-címén ([email protected]) lehet felvenni a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!