Hírek

2014.10.19. 19:15

A magyar termék értékes, keresett

Veszprém - A kézműves élelmiszerek mellett érdekes kulturális programokat tartottak az idén negyedszer megrendezett Magyarok Sokadalmán vasárnap.

Marton Attila

Az ötéves múltra visszatekintő rendezvényen csaknem félszáz vásározó, többségében megyei őstermelők mutatkoztak be, mondta a Naplónak Fajd Ervin Attila, a sokadalmat szervező Új Egyesség Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette, az élelmiszereket árulók mellett az ékszerkészítők és ruhaárusok termékeit is meg lehetett vásárolni.

A termelők most is kitettek magukért, a sokadalmon számos lekvárfélét, többek között somból, kökényből és csipkebogyóból készült finomságot is lehetett találni. Több sajtkülönlegesség, így fehér és kékpenészes sajt, valamint kecske- és juhsajt, valamint az édességek között az elmaradhatatlan mézeskalács is szerepelt a kínálatban. Emellett zöldségből és gyümölcsből készült natúrlevekhez és szörpökhöz is hozzá lehetett jutni, míg egy Őrségből érkező termelő révén többek között dió-, tök-, mák-, szőlő- és lenmagolajat is lehetett vásárolni. Az élelmiszerek mellett ékszerek, ruhák, szappanok, ajándéktárgyak, például kitűzők és zászlók is szerepeltek a portékák között.

A szervezők egy magyar kultúrával kapcsolatos totóval is készültek, az egyik egyesületi tag pedig játszóházat tartott a gyerekeknek. A vásárfia beszerzése mellett a kovácsmesterség csínját-bínját is el lehetett lesni, valamint bemutatták a Regélő című, időszakosan megjelenő kiadványt, és vendégül látták a szervezők Czékmási Csabát, a folyóirat főszerkesztőjét.

A buszpályaudvarhoz közel, az idősek otthona parkolójában megtartott rendezvényen a szokásokhoz híven most is bemutatkoztak az ősi magyar harcművészet, a baranta veszprémi képviselői, valamint megemlékeztek a sokadalom időpontjához legközelebb eső nemzeti ünnepről, az 1956-os forradalomról. Az idei utolsó veszprémi Magyarok Sokadalmát november 16-án rendezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!