Hírek

2017.03.17. 07:48

Somlójenő: Tanulásra biztatja a fiatalokat a polgármester

Az első igazán szép, tavaszi napok egyikét kihasználva üldögélt a játszótér egyik padján csütörtök délelőtt Lukács Zoltánné.

Tisler Anna

A 86 éves asszony elmondta, Somlójenőn született, el sem tudta volna képzelni az életét máshol, soha nem akart elköltözni. Már a szülei is a faluban látták meg a napvilágot. Bánata, hogy az ő korosztályából kevesen vannak, már csak hárman idősebbek nála.

- Jó Somlójenőn élni, mindig összetartott a falu, akkor is, amikor még jóval többen voltunk - emlékezett.  - Örülök, hogy itt a tavasz, jó az idő. Ilyenkor sokat vagyunk kint az udvarban, az utcán is többen járnak, köszöntjük egymást, megállunk beszélgetni. Télen, a hidegben mindenki otthon ül. Nyomasztóak a hosszú esték, amikor már négy órakor sötét van. Aki egyedül él, annak nem marad más, mint a televízió vagy a rádió. Én a hírműsorokat szeretem, érdekel, hogy mi történik a világban.

Falukép a templommal

Lukács Zoltánné szerencsés, ugyanis egyik unokája a községben él és dolgozik, így minden nap meglátogatja őt. A másik unoka Veszprémben él, két kisgyermeket nevel. Ők is gyakran érkeznek látogatóba. A dédi mesél nekik arról, hogy az ő gyermekéveiben milyen volt az élet a somlói faluban. Ha jó az idő, a játszótérre is kiviszi őket. A téren a játékok fából készültek, biztonságosak, az önkormányzat a tisztaságra is odafigyel. A 323 lakosú községben 30 gyermek él. Ők Tüskevárra vagy Somlóvásárhelyre járnak óvodába és iskolába. Este és hétvégén gyermekzsivaj hallatszik a térről. Ott játszanak, sportolnak, mesélik el egymásnak, hogy mi történt az iskolában.

Hétköznapokon munkaidőben csendes a terület. Az utca néptelen, csak Horváth Melissza szociális gondozó siet az egyik időshöz. Melissza még nincs 19 éves, de úgy érzi, megtalálta azt a hivatást, ami neki való. Szeretettel gondozza az időseket, akik neki a nagyszülei lehetnének. A gondozottak is elfogadják őt. A legnagyobb sikerének tartja, hogy néhány hónapja négy gondozottal kezdte a munkáját, most már hatan igénylik a szolgáltatást, és várható, hogy még csatlakoznak.

A korszerű játszótér minden előírásnak megfelel

A Rózsa utca aszfaltozásra vár

Melissza a munka mellett tanul, távoktatásban végzi a szociális gondozó tanfolyamot. Elmondta, Nemes Ferencné polgármester biztatta, hogy szerezze meg a képesítést, biztosította támogatásáról, és ígérte, hogy elengedi az iskolába. Ő azonban talált olyan iskolát, amit távoktatásban végezhet, így nem kell hiányoznia a munkából. A gyakorlatot Ajkán és Devecserben végzi.

Melissza családja somlójenői, mindenki ismeri őket, így gondozóként is jobban bíznak benne az idősek. Naponta látogatja őket, bevásárol, fát hord be, takarít, mikor mire van szüksége a gondozottnak. Telefonon tartja a kapcsolatot a távol lakó gyermekekkel, unokákkal. A hozzátartozók is tudják a telefonszámát, ha bármi kérésük van, ők is hívhatják.

Horváth Melissza és Lukács Attila végzik az adminisztrációs feladataikat a könyvtárban

Melissza jelenleg közfoglalkoztatottként végzi a tevékenységét. A többi közhasznú mezőgazdasági termelést folytat. Nemes Ferencné polgármestertől megtudtuk, hogy egy hektár területen folyik a termelés. Burgonyát és a három fóliasátorban paprikát termelnek. A fóliában jelenleg  készíti elő a területet Vörösmarty Jánosné és Bogdán Mónika. Tavaly jó volt a termés, elégedettek voltak az eredménnyel.

A falugondnok szintén a fiatalabb korosztály tagja. Lukács Attila a harmadik éve látja el a feladatot. Többek között színházba viszi a helyieket. Akinek nincs autója, máshogy nehezen jutna el Ajkára az esti előadásra.

Vörösmarty Jánosné és Nogdán Mónika a talajt készíti elő

Nemes Ferencné nem csupán a községet vezeti, ö tartja nyitva a könyvtárat minden délután, és tanítja be a fiatalokat a rendezvényekre. A könyvtárba a megyei könyvtár támogatásával új polcokat, bútorokat vásároltak, valamint lecserélték a könyvállományt. Tervben van, hogy a kölcsönzést is elektronikusan tartják nyilván. Pénteken este kilencig tart nyitva, hogy a hazaérkező kollégisták is tudjanak kölcsönözni. Sokan internetezni is betérnek. A március 15-ét a hagyományos somlói túrával ünnepelték. A témakört a résztvevők előre megkapják, hogy készülhessenek, majd a hegy csúcsán válaszolnak a kérdésekre. Útközben érintik a Séd-forrást, a várat, a kilátót. Kilométereket gyalogolnak, hegyet másznak, közben beszélgetnek, jól érzik magukat.

Lukács Zoltánné már várta a tavaszt, amikor ki lehet ülni a padra, az idősek is kimozdulnak, mindig van kivel beszélgetni

Húsvét előtt kézműves foglalkozáson készítenek ajándékot, majd a szerepelni szerető gyerekek kezdik a felkészülést az anyák napi ünnepségre.

A község középületei, utcái rendezettek. Az önkormányzat további virágosítást és a Rózsa utca aszfaltozását tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!