Hírek

2014.10.15. 09:08

Levendula, az ezerarcú növény

Vasárnap zárva, ezen a napon még a levendulák sem nőnek - ezt a sokakat mosolyra fakasztó, szellemes mondatot írta ki tavaly a nyitva tartást jelző táblára a tihanyi Bartus Sándor őstermelő. Kereskedő szomszédai megrökönyödve ezt kérdezték tőle: saját zsebed ellen dolgozol?

Mátételki András

- Fülembe ültették a bogarat, ezért egy vasárnap ismét kinyitottam, de a nap végére nagyon megbántam - kevesen jöttek. Hajtok eleget év közben, egy nap pihenés nekem is jár - mondja a 34 éves, két gyerekes családapa, aki Győrben építőmérnök végzettséget szerzett, ám a szakmájában egy percet sem dolgozott. Tanulmányai alatt is édesapja mellett tevékenykedett a fröccsöntő műhelyben, amelyet a válság tönkretett: nem jött tovább megrendelés a német partnertől. Sándor ekkor kezdte felfuttatni a levendula-szaporítást.

- Nagyapám, Aradi Vince halála után - kántor volt Tihanyban -, néhány évvel a garázs egyik szekrényében megtaláltam üvegekben őrzött, évjáratonként felcímkézett magokat meg a műanyag kis poharakat, amelyekben nevelni lehet a növényeket. Nagymamámat faggattam ki a termesztés fortélyairól. Tőle tudom azt is, hogy aki ősszel elfelejt vetni, tegye tavasszal a magot mélyhűtőbe pár napra, majd a földbe - pár hét múlva kidugja fejét a növény. A levendulát virágzás után minden évben vissza kell vágni, hogy azon a nyáron még egyszer virágba boruljon. Ha már így benne vagyok a jó tanácsokban: az első két évben hetente egyszer-kétszer meg kell öntözni őket, később ez már elhanyagolható, mivel szárazságtűrőek. Érdekességként jegyzem meg, az egy centi magas növénynek 8-10 centi mélyre nyúlik a gyökere, míg egy 10 évesé a 6-8 métert is eléri. Érdemes rézsűkbe ültetni a szerteágazó gyökérzete miatt, megfogja a földet. Szóval, a levendulázás nálam hobbiként kezdődött még a középiskolában, 2-3 éve viszont ez családom megélhetési forrása. Sokat segítenek nekem a szüleim, kedves rokonaim, s a feleségem is, ha a gyerekek „engedik”

A fiatal őstermelő, Bartus Sándor megmutatja, hogy miképpen kell megmetszeni a levendulát (Fotó: A szerző)

S hogy mitől európai hírű a tihanyi levendula? A házigazda, ahogy sok más érdeklődőnek, nekem is elmagyarázza, hogy a mediterrán országokban honos, illatos növény remekül érzi magát a meszes, bazaltos talajban, imádja a sok napsütést, s persze Tihany mikroklímáját. Ezeket a kedvező adottságokat ismerte fel az 1920-as években Bittera Gyula gyógynövényszakértő, aki Franciaországból hozott töveket, amelyeknek a szaporításával 100 hektáron beültette a Csúcs-hegy alatti területet. Olyan jó minőségű levendula olajat állított elő, amivel a tőzsdén is kereskedtek. Értékét leginkább az adja, hogy kiváló gyógyszeralapanyag, amúgy nyugtató hatású, görcsoldó, gyulladás-csökkentő, enyhébb égési sérülések kezelésére is kiváló. Pár csepp a párnára, s mélyebben alszom - vallják egyesek. Azt viszont mindenki tudja, hogy a leszárított virág illata elűzi a ruhásszekrényekből a molyokat, ám nem hatásos sem a legyek, sem a szúnyogok ellen.

- Évente tucatnál is több olyan hölggyel találkozom, akik túlzásba viszik a növényekhez való kötődésüket. Egyes nagyvilági asszonyságok jöttek be hozzám lila-fehérbe öltözve, s mesélték, hogy otthon, a szobájuktól a kávéscsészéig, mindent ezek a színek uralnak. Volt, aki szemlesütve újságolta el, hogy egyszerre annyi levendula olajat fogyasztott el ételekbe csepegtetve, hogy gyomormosásra kellett vinni... Évekkel ezelőtt az egyik ügyfelem a következővel hívott fel: ”Sándor, baj van! Virágzik a levendula, s most a méhek döngicsélnek rajta!” Csak magamban derültem a naivitásán. Ajánlottam neki betontérkövet az udvarára, arra nem jönnek a méhek. Amúgy a levendulaméz háromszor annyiba kerül, mint a hagyományosak. Más meg azt kérdezte, hogy ki kell-e venni a cserépből a növényt mielőtt elülteti? Amúgy igazolni tudom a mondást: aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. A hozzám betérők kedves, természetszerető emberek, akiknek szívesen adok tanácsokat.

Sándor sem szereti azokat a turistákat, akik kárt tesznek a természetben. Példaként említette a kerékpárút melletti, közel hét hektáros területet, amelyet közel negyed százada a győri Zátonyi család telepített be újra, majd a bérleti szerződés lejárta után a nemzeti park vette gondozásába. Az ültetvény melletti 10-20 méteres sávot az elmúlt évtizedben a kirándulók letarolták, azaz ellopták a bokrokat.

- A levendula olajat élvezeti cikként is használjuk, gondoljunk csak a süteményekre, fagylaltokra, szörpökre, borokra. Az angol fajta (lavandula intermedia) csak vegetatív módon szaporítható, merthogy nincs magja. Ezüstösebb a lombja, hosszú szárú virága van, ilyenekkel találkozhatunk a Pannonhalmi Apátság kertjében is. Ez a fajta a ’80-as években lett népszerű Nyugaton, ahol a levendula folyamatosan növekvő kereslete miatt egyre több olajat igényelt az ipar: a mosóporok illatosításához is használták.

Télen, a turistaáradat levonulása után, csendesebb időszak következik a Bartus család életében. Noha a szaporítás sok munkát jelent, mégis több idő jut a két szép apróságra, a három éves Rebekára és a másfél éves Gáspárra. Télen majd együtt elutaznak felesége, Erzsébet szülővárosába, Székelyudvarhelyre, ahol sokat pihennek, hogy erőt gyűjtsenek a következő szezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!