Hírek

2014.10.16. 11:30

Alpinisták tisztították meg a ciszterci bazilika mennyezetét

Zirc - Lenyűgöző és lélegzetelállító látványban volt részük azoknak, akik a közelmúltban a ciszterci bazilikában tettek látogatást. A mennyezetről kötélen alpinisták lógtak, takarítóeszközökkel, akril porolómoppal, porszívóval.

Müller Anikó Hanga

Közel tíz éve fejeződött be a belső tér restaurálása, mára szükségessé vált a falak, a szobrok, a berendezési tárgyak portalanítása, tájékoztatta lapunkat Huszár Lőrinc plébános atya. A munkát az Assist-Trend Kft. hat munkatársa három alpinista és három földi kisegítő végezte el. A turisták sokszor kérdezik, mi célt szolgálnak a mennyezeten látható lyukak. Régen innen eresztették le kenderköteleken a világítást szolgáló faggyúgyertyákat, olajmécseseket, később a csillárokat.

A két hétig tartó munkálatok során az ipari alpinisták köteleken lógva közel kilencven kiló port távolítottak el a falakról, a párkányokról, az aranyozott felületekről a ciszterci apátságban (Fotó: Regele András)

Regele András, a munka szakmai irányítója elmondta, emellett azt a cél is szolgálják, hogy a kötelek segítségével kötélhidat kialakítva összefüggő pallószerkezetet lehessen kialakítani, melyről aztán állványozás nélkül elvégezhetik a magasban a főhajó magassága huszonegy méter a kisebb javításokat, a portalanítást. A két hétig tartó munka során közel kilencven kiló port távolítottak el a falakról, a párkányokról, az aranyozott felületekről. A szakember elmondta, a templom meszelt fala vonzza a szennyeződést, s a levegő nedvességtartalma következtében az cementálódik, szürke fátyolt hozva létre a felületen. Az aranyozott szobrokra kétévente ráférne a tisztítás, mert az aranyozás megköti a port. A templom immár teljes pompájában várja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!