Hírek

2013.11.26. 15:55

Lehet számolni - A gyed extra és társai

Veszprém - Január 1-jétől több gyermek után többszörös ellátás jár, a felsőoktatásban tanulók is kaphatnak gyedet, a munkába hamarabb visszatérő anyák pedig fizetésük mellé gyed extrát - szól a hír.

Salgó Judit két babával van otthon, most éppen gyeden. Lili huszonöt hónapos Ármin pedig kilenc. Van tapasztalat
(Fotó: Stiger Ádám)

Ahány helyzet, annyiféle. Salgó Judit két babával van otthon, most éppen gyeden. Lili huszonöt hónapos Ármin pedig kilenc. Van tapasztalat.

- Most hat hónapig jár a terhességi-, gyermekágyi segély, azután lehet igényelni a gyedet, a gyermek kétéves koráig, majd végül egy évig érvényes a huszonötezer forintos gyes. Az ellátásokat nehéz megigényelni, hosszú az átfutási idő, másodszor én például két hónapig maradtam pénz nélkül. Most mindenki számol, fórumozunk, latolgatjuk, hogyan lenne jobb? Én kilenc évet tanítottam, majd elkezdtem mellette aerobikot, fitnesst oktatni. Aztán érkezett Lili, és amikor féléves volt, Ármin is bejelentkezett . Másfél hónapig visszamentem dolgozni, így most jó gyedet kapok. Van két nagyon nyugodt gyerekem, imádok itthon lenni velük meséli Judit. Kérdésünkre, hogy mit szól a hírekhez, a következőképpen latolgat:

- Januártól talán együtt jár majd Lilivel a gyes, és Árminnal a gyed. Egyébként azt látom, hogy Lilinek sok kortársa kényszerült bölcsibe, mert nagyon kevés volt a gyed. A harmadik év ennél is rosszabb, nem lehet bírni anyagilag. Most azt is hallottam, hogy az óvodák annyira tele vannak, ha otthon van az anyuka a második gyerekkel, a nagyobbat hároméves korban se veszik fel. Nagyon jó, hogy próbálják a családalapítást, a gyermekvállalást támogatni, így aki szeretne még, bevállalhatja a következőt.

Változás lesz még, hogy a munkába hamarabb visszatérő anya a fizetése mellé megkapja a gyedet vagy a gyest is, ez lesz a gyed extra említjük.

- Erre csak azt tudom mondani, hogy a barátaim közül senki sem tudott visszamenni a korábbi munkahelyére. Új helyen kezdeni pici gyerekkel, aki sokszor beteg lesz, ennek kevés helyen örülnek. Jók lesznek ezek az intézkedések, de néhányra még szükség lenne, és például részmunkaidős lehetőségekre, távmunkára vélekedik Judit.

Pogasits Anita szociális munkás, családgondozó. Kisfia, a két és féléves Alex sisakban, mint a nagyok biciklizik az udvaron. Pici kutya szalad utána, na meg apa, ő van most gyesen. Így döntöttünk, mert a férjem szobafestő, és nem tud elhelyezkedni - mondja Anita. Nekem felsőfokú végzettségem van, könnyebb volt a helyzetem. Fél éve dolgozom a veszprémi családsegítőnél. Azóta úgy érzem, megtaláltam a helyem.

A január 1-től életbe lépő változásokkal kapcsolatban Anita azt mondja, jó lenne, ha tényleg megvalósulnának: Persze ha egy fix munkahelyre is lehetne számítani, biztosan többen vállalnának még egy vagy több gyereket. Az általam patronált családokban nagyon örülnének az extra támogatásnak, mert zömmel három vagy többgyerekesekről van szó, legtöbbjük alacsony iskolai végzettségű. Ők azok, akik sajnos sem most, sem a jövőben nem tudnak elhelyezkedni. Most is ők kérik leginkább a segítségünket.

Magánemberként Anita elmondja, nem terveznek több gyereket. Magyarázza, albérletben laknak, sok a kiadás és félti az állását. Ezek szerint Alex testvér nélkül, egyedül fog felnőni. Gondolom, ezzel sem egyszerű szembe nézni. Tényleg nehéz. Ha a munkahelyem biztosítani tudná, hogy 3-4 év múlva visszamehetek, talán vállalnánk egy testvért is - gondolkodik el Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!