Hírek

2014.08.26. 16:35

Megyénk öt csodája

Megyei körkép – Magyarország tíz leglátványosabb természeti csodája közül öt Veszprém megyében található a Szeretlek Magyarország internetes oldal „bakancslistája” szerint.

Heffler Péter

Ahhoz tehát, hogy végigjárjuk őket, nem is kell messzire utazni.

A bakancslistán általában olyan dolgokat sorolnak fel az emberek, amelyeket még mindenképpen látni, érezni, tapasztalni akarnak. Így, nyár végén, mi is bemutatjuk azokat a helyeket, amelyeket érdemes meglátogatni még a rossz idő beállta előtt. Ehhez messze sem kell utazni, mivel Magyarország tíz természeti csodája közül öt Veszprém megyében található a Szeretlek Magyarország internetes oldala szerint. A honlap első állomásnak a Balaton-felvidék tanúhegyeit ajánlja. Az úgynevezett szigethegyek, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, valamint az ezektől távolabb, északra a síkságból kiemelkedő Somló, a Kis-Somló és a Ság-hegy vulkanikus tevékenység során jött létre, és az egykori Pannon-beltengerből emelkedett ki.

Első állomásnak a Balaton-felvidék tanúhegyeit ajánlják

Az oldal másodikként az 1903-ban kútásás közben felfedezett Tapolcai-tavasbarlangot említi, amely az egyetlen csónakkal bejárható barlang az országban, s amelynek járatait a 13,7 millió éves kőzetébe feltörő meleg víz alakította ki. Az 1937 óta látogatható, 3,3 kilométeres barlangrendszer a város alatt mindössze tizenöt-húsz méter mélyen található, és 1982 óta fokozottan védettnek számít.

A harmadik állomás a tihanyi levendulás, amely hosszú ideje fontos szerepet tölt be a község történetében, jeles hagyományai vannak a növény termesztésének és feldolgozásának a térségben. Az első tövek Franciaországból érkeztek, de magas illóolaj-tartalma miatt az itteni levendula mára jóval híresebbé vált francia rokonainál.

Az oldal másodikként az 1903-ban kútásás közben felfedezett Tapolcai-tavasbarlangot említi

Ötödikként a listán a Balaton-felvidék egyik tanúhegye, a Káli-medence őreként ismert Hegyestű szerepel. A közel ötven méter magas bányafal felfedi számunkra az 5 6 millió évvel ezelőtt működött vulkán belsejét, amelynek kráterében a megdermedt láva a kihűlés folyamán öt- és hatszögletű, húsz-negyven centiméter átmérőjű bazaltoszlopokká szilárdult. A látvány nemcsak hazánkban, de Európában is kuriózumnak számít.

Hetedik célpontnak ajánlja a honlap a Gaja-szurdokot és a római fürdőt, amelyet a Bakony rejt és talán valamivel kevésbé ismert, mint az előbb említettek.

A harmadik állomás a tihanyi levendulás, amely hosszú ideje fontos szerepet tölt be a község történetében

A lista említi még a Szalajka-völgyet, a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszemet, Hollókő csodáit, a Tisza-tavi Ökocentrumot és tanösvényt, valamint kirándulási célpontnak ajánlja a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt.

Páratlan kikapcsolódásban lehet része annak, aki végigjárja az említett helyeket.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!