Hírek

2014.08.24. 07:45

Látássérültek balatoni biciklitúrája

A segítségnyújtás nem pénz kérdése, az embernek egy olyan tulajdonsága, ami alapjaiban mindenkiben jelen van, és fejleszthető, tanulható - vallja a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.

Győrffy Árpád

Dr. Tálos Marianna társaival az idén már negyedik alkalommal szervezte meg, bonyolította le mintegy hatvan résztvevővel, köztük harminc látássérülttel a balatonkerülő kerékpáros tandemtúrát. Mint a korábbi években is már beszámoltunk róla, ép látású emberek arra szövetkeztek, hogy csökkent látokat vagy teljesen vakokat is a kerékpározás élményébe részesítsenek.

A három évvel ezelőtti túrán még csak tíz csökkent látót tudtak szállítani a kétszemélyes kerékpárokon, de az azóta gyűjtött adományokból vásárolt vagy kölcsönbe kapott kerékpároknak köszönhetően ma már huszonkettő biciklivel tudtak párosan utazni. A tandemek első nyergébe, a működő kormányhoz ép látású, vagy a vezetéshez még megfelelően látó személy ült, a hátsó üléseket pedig a teljesen vakok, vagy csökkent látásúak foglalták el. Így ha a táj látványából nem is részesülhettek, a biciklis haladás, az erőkifejtés, a tekerés élménye, a szél, az illatok, a sebesség változása kis ízelítőt mégis adott a nekik abból, milyen lehet az igazi biciklizés.

A csapat egy része Szigligetnél - Pinke Ákos (balról), Csonka Ferenc, Újvári Judit, Perlaki Fanni, Szabóné Petri Gyöngyi, Lippai Gabriella,  Nyusti Szilvia, Tivadar László (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint dr. Tálos Mariann kifejtette, a programmal csak egyik céljuk, hogy a látássérülteknek segítsenek új élményeket szerezni a kerékpározással és a kapcsolódó kulturális és borgasztronómiai programokkal. A legfontosabb, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy nagyon sok társunk egészségi problémája miatt ki van rekesztve a többség számára hétköznapinak mondható élményekből és egyáltalán a normális napi életből. Kis odafigyeléssel, segítséggel sokat tehetünk azért, hogy legalább egy részét ők is megkaphassák annak, ami az egészségeseknek természetes.

A hat napos idei túrát különböző más egészítették ki. Siófokon megnyitották a fogyatékossággal élő művészeknek hirdetett képzőművészeti pályázat díjnyertes alkotásaiból. Az idén is fogadta, megvendégelte a csapatot a siófoki, az almádi és a szigligeti önkormányzat és most is ellátogattak a tihanyi apátságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!