Hírek

2014.10.18. 11:36

Lakótelepi mozi a hűvös őszben

A veszprémi Stromfeld lakótelepen élők élvezhették azt a gigavetítést, melyet pénteken este tartottak. Az egyedi, megismételhetetlen élményre a város távolabbi pontjairól is érkeztek veszprémiek.

Balla Emőke

Kezdetben csupán néhányan várakoztak, aztán egyre többen lettek a Stromfeld Aurél utca 5-ös szám melletti füves területen. Szülők, gyerekek, fiatalok, idősek jöttek, hogy részesei lehessenek a különleges produkciónak.

A Művészetek Háza szervezésében megvalósult gigavetítés 300 négyzetméternyi falon elevenítette fel az egykori városközpontot, házakat, utcarészleteket, szobrokat, lerombolt és újjáépített helyszíneket. Az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig tartó időszakot idézte fel Tóth-Zs Szabolcs és Áfrány Gábor animációs filmje, huszonegyedik századi csúcstechnikával, trükkök és ötletek sokaságával, speciális képarányú vetítésen.

Az archív fotókat a Veszprém Megyei Levéltárból gyűjtötték a szervezők. Az idősebb veszprémiek számára ismerősek voltak az emberek, arcok, egykori pártvezetők, elvtársak, helyet kaptak a filmben a város üzemei és az ott dolgozók is. A résztvevőknek időutazásban lehetett részük: megelevenedtek a május 1-i felvonulások, a Cserhát lakótelep rombolása, újjáépítése. Ma mindez már történelem, a múlt része, ami ezúttal a jelen technikájával kelt életre. A várostörténeti vetítés a Smaragdváros projekt keretében valósult meg.

A zenéről Dj Titz gondoskodott, az egyedi élményről az ötletgazdák. Csupán az időjárás lehetett volna kedvezőbb a szabadtéri "mozi" ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!