Hírek

2013.07.03. 16:48

Kutyamentés Somlón

Lakossági bejelentésre érkeznek az állatvédők a somlóvásárhelyi Kossuth utcába. Nyári forróságban ácsorognak a poros utcán, S. András portája előtt.

Gombás Gabriella

Dühös kutyacsaholás és hangzavar veri fel a falu déltáji nyugalmát, ácsorognak a szomszédok a kapuban, előbújnak a kíváncsiak, befutnak a járőrök is. S. András rokkant, négy kutyájával él egy lepusztult viskóban az udvaron lim-lom és kosz.

A kifürkészhetetlen korú férfi egy műanyag széken ülve tárgyal a kerítésen keresztül a Tetovált Állatmentők tagjaival, akik azt kifogásolják, hogy az ebek rossz körülmények között, láncra verve tengődnek, de leginkább azon vannak felháborodva, hogy a rokkant S. András kerekesszékét a kutyáival húzatja, állítólag a kis tacskó-keveréket meg a nagyobb testű, igen idősnek tűnő nagyobb ebet fogja be.

Az állatmentők a tűző napon vitatkoznak a kutyás emberrel, közben a bádoglappal meg egyéb hulladékkal összetákolt, foghíjas kerítés alatta-mellette ki-be szaladgál egy tacskóforma, aki Gömbi névre hallgat – de csak elméletileg.

 


Egy vöröses nagyobb keveréket már befogtak a mentők, éppen etetgetik, amit az láthatóan igen jó néven vesz. Az állatbarátok előadják az előzményeket, nézzük meg, magyarázzák, az öreg szürke kutyán még rajta van a hám is! Amikor S: András látta a kis csapatot a portája előtt, sebtében megkísérelte levágni a hámot a kutyájáról, amit most is magával vonszol az ingerült állat. A bádoglappal meg egyéb hulladékkal összetákolt kerítés alatt-mellett Gömbi ki-be szaladgál, hol rémülten lapul, hol támadó kedvű, a kekszet is csak sűrű morgás közepette kapja ki az ember kezéből. A szomszédok egyre beszédesebbek.

- A kordélyt ezzel a szemlátomást idős és fájós lábú kutyával húzatja, alig tud menni – magyarázza Szabó Éva, a Tetovált Állatmentők egyike, akitől megtudjuk, fotót is kaptak az a bejelentőtőtől, amelyen látszik, amint poroszkál a jószág kerekesszékkel a falu kihalt utcáján.

Az öreg saját rendszerébe illó észérvekkel áll elő, már miért lenne gond, ha ő kutyákkal húzatja magát, hiszen a szánhúzó kutyákat sem sajnálja senki. Az egyik szomszéd elárulja, hogy kiskutyák is voltak az udvarban, de „valaki” elpusztította őket, állítólag ott vannak valahol elásva „hátul”. Az állatmenők szeretnék tudni hol, de az öreg egyik pártfogója a védelmére kell, nem lapáttal ütötte agyon a kiskutyákat, mondja s András pedig közli, hogy csak egy volt és „csak úgy elpusztult”.

- Andrásnak volt akkumulátoros kocsija, de korábban egy háromkerekű motoros is, de nem sokáig maradtak meg nála, mindig előkerült a régi kutyás járgány. Vagy 15 esztendeje a falugyűlések örök és állandó témája, a tapolcai és az ajkai állatvédők is próbáltak megoldást találni, nem sok sikerrel, mert András maga köré gyűjti a kutyákat - mondja Puskás Szalvatore, a szemben lakó szomszéd, és előkerít egy kiflit, ami jobb kedvre deríti a helyszínen Bubónak keresztelt vörös ebet.

- Néhány éve rosszul lett András élettársa, kijöttek a mentők, de a kutyák nem engedték be őket. Tele volt az utca hatósággal, jött a rendőrség, aztán a gyepmester is. Befogták a kutyákat és így négy órába tellett, mire a beteg orvost látott. A szomszédok gondoskodnak a nyomorult ebekről, időnként moslékot egyéb ételt hoznak nekik.

- Azzal szembesültünk, és ezért vagyunk itt, mert az állatok ellátási körülményei rosszak, kórosan soványak, valószínűleg oltatlanok, élősködőkkel vannak tele. Elvisszük az állatokat és jobb körülményeket teremtünk számukra, gazdát is keresünk számukra – magyarázzák az állatmentők, akikhez időközben csatlakoznak az ajkai állatvédők is, majd megérkezik a hatósági állatorvos is, akinek azonban más véleménye.

Az állatmentők nem elégedettek a magyarázattal, hogy az állatkínzás ténye nem áll meg, a kutyák nem félnek, tehát nincsenek bántalmazva, mondja, arra pedig nincs jogszabály, hogy használhatók-e a kordély vontatására. A szakember leszögezi, hogy nem soványak az állatok majd valamennyien, járőrök, állatvédők és falubeliek saccolgatják, milyen hosszú lehet a lánc, amelyre a kutyák ki vannak kötve - de most éppen nincsenek - mert ettől függ elkövetett-e András szabálysértést.

Miután sikerül kikötni a Mackó névre hallgató öreg ebet, az állatvédők benéznek a vityillóba is. Patkányok. Hát vannak, vonja meg a vállát András. Marton László polgármestertől megtudjuk, András, a kutyái és a portája körül uralkodó áldatlan állapotok évek óta foglalkoztatják a falubelieket és sok fejtörést okoztak már az önkormányzatnak is.

S. András rokkantnyugdíjas, segítettek neki beszerezni a kerekes kocsit, nem tudni miért, csak rövid ideig használta. Az állatvédők még a vizet is bevezették a portára, hogy a kutyák ne szenvedjenek hiányt. Az önkormányzat az ÁNTSZ-től kért segítséget a botrányos higiénés állapotok rendezéséhez, de a polgármester szavai szerint az egészségügyi hatóság a kapunál megtorpant, az önkormányzat feladata, mondták.

Már estébe hajlik az idő, amikor még mindig tucatnyi ember tanakodik és intézkedik, jegyzőkönyvet írnak, miközben a falu népe újabb és újabb kóbor kutyás történetekkel áll elő, panaszkodnak, széttépik a szárnyast, megtámadják a postást, nincsenek biztonságban a gyermekek. Egy fiatalember kerékpáron érkezik, ő egy elhagyatott huskyt fogadott be ideiglenesen, könyörög, vigyék el, mert nincs pénze ellátni. Az állatvédők intézkednek, telefonálnak honnan szereznek autót, hova kell tápot vinni, mi legyen a még két kóbor ebbel, akiket a falubeliek csalogatnak elő. Az egyik ideges és csont sovány, a másik rémülten kuporog tele harapott sebekkel.





A régi otthonuk körül ólálkodnak, a gazdájuk elköltözött és magukra hagyta őket, halljuk a szomszédtól. Az állatmentők végül - a kóbor kutyákkal és András három kutyájával együtt, akiktől hosszas rábeszélés után megvált - nyolc kutyát szállítottak el Somlóvásárhelyről s köszönik az ajkai civil állatvédőknek és a veszprémi Vackolónak a segítséget. András nem akart, és nem tudott megválni öreg barátjától Mackótól, ők ketten együtt maradtak.

Erőszakkal nem vehették el tőle, s talán amúgy is hozzá szokott már a hámhoz. keret Az állatkínzás a közbiztonság elleni bűncselekmények csoportjába tartozik, e bűncselekmény védi az állatokat a bántalmazástól, kínzástól. Az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzásnak minősül " az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat ”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!