Hírek

2015.01.15. 20:05

Kutatók az időjárás és a termésbiztonság kapcsolatáról

Veszprém - A globális klímamódosulás várható következményei, az időjárási szélsőségek és az éghajlatváltozás növénytermesztésre gyakorolt hatásai kerültek szóba az MTA Veszprémi Területi Bizottságának szerdai rendezvényén.

Király Ferenc

A Szőlő és bor sorozat legutóbbi eseményén először Anda Angéla, a Pannon Egyetem Georgikon Kara Meteorológia és Vízgazdálkodási Tanszékének vezetője tartott előadást. Beszédében kitért arra, hogy hazánk termőterületének méretében rejlő mezőgazdasági lehetőségei egyedülállóak a kontinensen, mert a teljes területének több mint kétharmada agro-ökoszisztéma, s nagyjából a fele szántó. – Magyarországon több éghajlati hatás érvényesül, s többféle növény termesztésére nyílik lehetőség. A meteorológia sokéves átlagban legalább harmadrészben felelős a termésbiztonságért. A felmelegedés hatására a kukorica például – az átlagokat figyelve – 10–12 nappal korábban kel ki, míg a gyümölcsfák öt nappal előbb virágoznak – jegyezte meg.

A felmelegedés nem egyformán érinti a Föld különböző részeit, az északi félteke nagyobb mértékben melegszik. Gácser Vera meteorológus a prezentációjában elmondta: az éves középhőmérséklet alakulása – az elmúlt 110 évben – fokozatosan emelkedik, ráadásul a görbe a mind meredekebb. – Ezen jelenségek az éghajlatváltozás természetes velejárói – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!