Hírek

2014.12.18. 14:50

Kusicza Edit nyerte el a hónap tanára címet

Halimba iskolájának pedagógusa lett decemberben a hónap tanára. Kusicza Edit harminc éve van a pályán és azt vallja, hogy egy tanító a gyerekek második anyukája.

Penk Tímea

Nagyon örült annak Kusicza Edit, hogy a hónap tanára címre jelölték. Úgy tudja, hogy ezt a szülők kezdeményezték.

– Egy csendes, szerény ember vagyok, aki teszi a dolgát, és akihez bármikor fordulhatnak segítségért – mondja a tanítónő, aki pszichológusi tanulmányokon is gondolkodott. Végül óvónői képesítést, majd tanítói diplomát szerzett.

– Ősiben kezdtem el tanítani, több mint két évtizedet töltöttem az első munkahelyemen, amit nagyon szerettem. Tíz évvel ezelőtt ismerkedtem meg a párommal, hozzá költöztem Ajkára. Mivel munkát itt nem találtam, hat éven át visszajártam Ősibe, míg Halimbán állást kínáltak három évvel ezelőtt – meséli Edit. Most harmadik osztályos diákokat tanít, akiket csodálatos gyermekeknek nevez. A tanító az ismeretek átadásánál fontosabbnak tartja a szeretetet és a barátságot, amit szerinte erősíteni kell a társadalomban.

Kusicza Edit: Azt tapasztalom, a hajsza és a stressz rányomja a bélyegét a családokra, gyerekekre (Fotó: Penk Tímea)

– Ha kicsi korban elültetjük az egymás iránti tiszteletet, udvariasságot és toleranciát, akkor ez kamatozni fog – vallja a tanítónő, aki egy kis családként tekint az osztályközösségre. Szerinte nagy az alsós tanítók felelőssége, hiszen az életközeli szemléletmód náluk jobban dominál, és egységben látják a gyerekeket.

– A háromévtizedes munkám során azt tapasztalom, hogy a hajsza és a stressz rányomja a bélyegét a családokra, és így a gyerekekre is. Kevesebb idő van foglalkozni velük, sokaknak az egyetlen elfoglaltsága a számítógépezés. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy egy kicsit mást, új és pozitív élményeket is nyújtani tudjon a pedagógus – hangsúlyozza Kusicza Edit, aki agykontroll-technikákat is szívesen használ, hogy pozitív szemléletmódra nevelje a fiatalokat.

– A gyerekekkel nem tudatosan gyakoroljuk ezeket a technikákat. A mesebeli varázsigékhez hasonlóan használjuk a biztató szavakat és kifejezéseket. Ezek arra irányulnak, hogy kiegyensúlyozottak a gyerekek és képesek elvégezni a feladataikat. Örömmel hallom, amikor egymást is hasonlóképpen segítik az akadályok leküzdésében – számol be a tanítónő, aki szerint már az is eredmény, ha csak egyetlen gyereknek jobb lesz az élete ezáltal. A szülők is nyitottak és partnerek a gyerekek fejlődése érdekében, valamint azt is tudják, hogy bármikor a pedagógushoz fordulhatnak, ha segítségre van szükségük.

– Szerintem nagyon sok jó pedagógus van a pályán, de a tanítást egyre inkább nehezítik a körülmények. Ilyenek az adminisztrációs terhek, vagy például az interaktív tábla projektorából kiégett izzót egy év alatt sem sikerült pótolni, továbbá a tankönyvek sem éppen a legmegfelelőbbek, nem beszélve a testnevelés tárgyi felszereléseiről vagy akár a padokról és a székekről – sajnálkozik Edit, de ez nem szegi kedvét. Azt meséli, hogy ő is ugyanúgy megküzd mindennel, mint bárki más, csak máshogyan áll hozzá a helyzetekhez. Ezt a környezetében élők is örömmel fogadják. Az agykontrollt élete egyik legnagyobb befektetésének nevezi a tanítónő, akit örök optimistának tartanak a kollégái.

– A magánéletben a legfontosabbnak tartom a családi békét. A párom mozdonyvezető és maximálisan támogatja a munkámat. A gyerekeim már huszonévesek. Szabadidőmben szívesen olvasok, kertészkedem, és szenvedélyes sudokus vagyok – számol be elégedetten Kusicza Edit, végül azt is elárulja, hogy ének-zenei szakkollégista volt, kórusba járt, zongorázott. Nap végén, mielőtt hazamegy az iskolából, a diákok öleléssel búcsúznak tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!