Hírek

2014.09.28. 17:45

Kulturális és gyerekprogramokat tartottak Szent Mihály ünnepén

Színes programok várták a Szent Mihály-napi búcsún a gyerekeket és a felnőtteket szombaton és vasárnap Veszprém terein és kulturális intézményeiben.

Marton Attila

A veszprémi bazilika védőszentje, Szent Mihály tiszteletére rendezett kétnapos rendezvényen mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot.

A hétvége mindkét napján kézműves foglalkozás várta a gyerekeket a Szaléziánumban, a Dubniczay-palotában múzeumpedagógiai foglalkozást szerveztek, míg a Vass László-gyűjteményben vetítéseket és felolvasásokat tartottak.

A Hősök kapuja látogatóközpontban Szent Mihály arkangyal terményekkel díszített képét készítették el a gyerekek.

A Laczkó Dezső Múzeumban a néprajzi gyűjtemény bakonyi pásztorélettel kapcsolatos tárgyaiból mutatott be válogatást Schleicher Veronika néprajzos-muzeológus, így az érdeklődők láthattak például egy vastüskés nyakörvet, amit a pásztorok a kutyáik nyakába raktak, hogy megvédjék őket a farkasoktól, valamint különböző, pásztorok készítette művészeti tárgyakat is, így tükrös borotvát és spanyolozott bicskát. Az intézmény igazgatója, S. Perémi Ágota a Megmentett örökség című tárlaton kalauzolta végig a látogatókat.

A szombati programok méltó zárásaként este fényfestéssel tették szebbé a Szentháromság tér épületeit, majd a népszokáshoz híven tüzet gyújtottak az arkangyal tiszteletére. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a Szent Mihály-bazilikában, majd a várszínpadon megáldották a pásztorokat.

A színházkertben szombaton délelőtt és délután is pásztorkutya-bemutatót rendeztek. Az érdeklődők a pásztorélet sajátosságainak megismerése mellett látványos bemutatót is láthattak: egy kuvasz és egy pumi is megmutatta birkaterelő tudományát.

A várszínpadon a hétvége mindkét napján színvonalas kulturális műsorokat láthatott a nagyérdemű. A Kurázsi, a Márkói Cserdülő, a Szilágyi, a Kis-Bakony és a Veszprém– Bakony Táncegyüttes is fellépett. Joós Tamás énekmondó zenés, bábos előadást mutatott be, valamint több zenei produkció is színesítette a kínálatot. Fellépett a Tilinkó együttes, Kruppa-Jakab Éva és Farády Tamás pedig citerán és tekerőlanton játszott népdalokat. Vasárnap a Portéka Színpad vásári komédiája, valamint a Csurgó zenekar és a Kákics együttes koncertje szerepelt a műsoron.

A Vár utcában mindkét nap a programok között a népművészeti vásár portékái közül is vásárolni lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!