Hírek

2017.06.11. 08:47

Különleges ajándék Alsóörsnek - Országúti cirkálót kaptak tölgyfából

Két rönkből, egy 200 és egy 400 kilógrammosból készült. Emelőszerkezetet kellett készíteni a mozgatásukhoz. A faragása sem volt könnyű, mert sok részlet van a motoron

Molnár Sándor

Furcsa és rémisztő volt első hallásra a felkérés. Mármint, hogy faragjon fából egy életnagyságú Harley Davidsont a fesztiválon – meséli Gáborecz István faszobrász. Először nem is tudta, hogy mit válaszoljon, de aztán úgy döntött elfogadja a kihívást és belevág. Szó szerint, mivel láncfűrészekkel kellett elkészítenie a különleges motort.

Már a faanyag beszerzése és mozgatása sem volt egyszerű.  A motor két rönkből, egy 200 és egy 400 kilós rönkből készült. Emelőszerkezetet kellett készíteni a mozgatásukhoz. A faragás sem volt könnyű, mert több részlet van a motoron, nem egy egyszerű forma.

A munkát két kicsi, egy köztes méretű és egy nagy láncfűrésszel végezte. Utóbbival nagyolt, a kicsikkel a finomabb részleteknél dolgozott.

István kedvenc témája egyébként a bagoly, az már nagyon megy neki. Szívesen farag medvéket is, mert kedveli az állatos témákat, ha gyakorolni kell. Egyébként keresi az újdonságokat is.

A mester, Gáborecz István faszobrász, felült a már majdnem elkészült művére, a tölgyfa rönkökből faragott Fat Boy-ra

–  Csak úgy elkezdtem ezt a dolgot, tavaly áprilisban. Túl sok TV műsort néztem, aztán kipróbáltam, elkezdtem farigcsálni. Amúgy burkoló vagyok, és eredetileg van egy kőfaragó végzettségem – árulja el.

A fesztivál szombati napján, amikor a látogatók előtt faragta a motort, nagyon sokan megálltak és nézték, hogyan dolgozik. Természetesen rengeteg fotó is készült, és a pihenő időben jó néhányan megszólították az extrém fafaragót.

Estére elkészült a különleges Harley Davidson Fat Boy, amely valamennyi országúti cirkáló őse. A tölgyfa motort Dobai Attila a találkozó fesztiváligazgatója és a népszerű fűrész márka képviselői adták át Hebling Zsolt polgármesternek. A motor a közel két évtizedes jó kapcsolatot, barátságot és együttműködést jelképezi az Open Road Fesztivál és Alsóörs között.

A különleges ajándékot a település egy jól látható, forgalmas pontján, valószínűleg a 71-es főút mellett helyezik el hamarosan – tájékoztatott a polgármester, aki azt is hozzá tette még, hogy jövőre is visszavárják a fesztiválozókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!