Hírek

2012.08.27. 18:27

KRESZ-módosítás: Enyhítés a bicikliseknek

A KRESZ módosítása jelentős változást hozott a kerékpározásban. Mostantól a főútvonalak kivételével nem tiltja jogszabály a biciklizés közbeni alkoholfogyasztást.

Győrffy Árpád

Amikor július közepén, az akkor még csak tervezett módosításról hírt adtak, a kerékpárosok tekintetében a véralkoholszinttől függően differenciált bírságolás bevezetéséről volt szó. Azt tervezték, hogy a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntetendő, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik.

A Magyar Közlönyben augusztus 23-án megjelent, és ettől a naptól érvényes módosítás szerint a főutakon a bicikliseknél továbbra is marad a zéró tolerancia az alkoholfogyasztásnál. Az alsóbbrendű utakon azonban mostantól nincs semmilyen számszerűsített határa az alkoholfogyasztásnak, egyedül az általános kitétel maradt: a biciklisnek a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lenni. A szabályozásban ezt azzal oldották meg, hogy a nem főúton közlekedő kerékpárosokat kivonták a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol feltétel alól.

Természetesen a mértéktelen ivásra ezentúl sem lesz lehetőség, hisz azzal a biciklis megszegné a vezetésre képes állapotról szóló feltétel teljesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!