Hírek

2013.05.27. 15:52

Kosborok a Somlónál

Somlóvásárhely határában található az „ex lege” védett láprét, amely május első dekádjában orchideák virágaitól pompázik.

ifj. Vasuta Gábor

A táj festői szépségét emelik a most nyíló kosborok. A háttérben a Somló vulkáni kúpja, az üdén hullámzó fűben pedig a számtalan vitéz kosbor (Orchis militaris) és széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis) látványa rabul ejti a szemlélőt. Az élőhely fennmaradása annak köszönhető, hogy a település határától távol esik, továbbá mezőgazdasági művelésbe nem tudták bevonni az állandó vízborítás miatt.

A hagyományos művelési formák szerint csak kaszálásra használták. Éppen ezért a képen látható vitéz kosbor itt még nagy számban tenyészik. A kosborok (Orchis) tudományos latin nevüket a herére emlékeztető ikergumójukról kapták. Virágzáskor egy tápanyagokkal telt, tömör, kemény, úgynevezett „leánygumójuk” és egy ráncos, petyhüdt „anyagumójuk” van.

Vitéz kosbor (Orchis militaris) virágzik Somlóvásárhely határában (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)


Az anyagumóból a növény már felhasználta a tápanyagot az az évi virágzat kineveléséhez, a leánygumóban viszont a jövő évi virágzáshoz szükséges tápanyagok találhatók.

Megporzásukat hazánkban különböző hártyásszárnyú és kétszárnyú rovarok végzik, többek között a házi méh, a legtöbb faj virágai nektárt nem termelnek. További érdekességük, hogy a növényvilág legkisebb magjait a kosborok között találjuk, mindössze néhány tíz sejtből állnak, szinte lisztfinomságúak, körülbelül százezer darab nyom belőlük egy grammot. E magvak szelek szárnyán utazva akár több ezer kilométert is megtehetnek. Valamennyi kosborfaj védett, a vitéz kosbor eszmei értéke tízezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!