Hírek

2014.10.17. 13:05

Korszerűbb lesz a tapolcai kórház

Tapolca - Várhatóan napokon belül megkaphatja a Deák Jenő Kórház azt a kormányhatározatot, amely zöld utat adhat a kistérségi feladatokat ellátó, azt támogató 1,2 milliárdos projekt indításának, amelyből az építési beruházás tervezett összege 775 millió.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai kórházban a tervek szerint folyik az új épület kivitelezése, miközben ügyelnek a gyógybarlang épségére is. A képen látható építési terület alatt húzódik a barlang azon része, amelyet most megerősítettek

Sin József gazdasági igazgatótól megtudtuk, hogy folyik a bruttó 620 milliós, mintegy kétezer négyzetméter alapterületű tüdő és kardiológiai rehabilitációs épület beruházásának kivitelezése, valamint a gépek beszerzése.

- A következő év nyarára annak keretében elkészülhet az új mentőállomás, a felújított ápolási osztály és a nappali krónikus belgyógyászati ellátó hely. Továbbá megvalósulhat a fizikoterápia korszerűsítése, a röntgen diagnosztikai fejlesztés is a rehabilitációs beruházás mellett. Pillanatnyilag azonban még az új épület alapjainak készítése látható csak, az alapozás speciális vasalással folyik, külön megerősítéssel a szükséges helyeken. A kivitelezés során fokozottan ügyelnek az épület alatti gyógybarlang épségére. Szigorú ellenőrzések mellett folyik a munka, folyamatosan mérik a leendő épület alatt a gyógybarlang boltozata és a padozat közti távolságot. Figyelik a gyógybarlang áthidalóinak állapotát, hiszen fontos, hogy az építkezés alatt a gyógybarlang ne károsodjon. A bányamérnökök a Bányakapitányság engedélyével a gyógybarlang mennyezetébe érzékelőket helyeztek el, amelyek lehetőséget biztosítanak a legapróbb elmozdulás észlelésére is. Így folyamatosan nyomon követhető a gyógybarlang mennyezetének állapota - tudtuk meg a gazdasági igazgatótól. Sin József elmondta továbbá, hogy mindemellett a munkálatok ideje alatt, az új, és végleges megoszló terhek kialakulásáig a gyógybarlang egyes részeit szakértői javaslatra monitoring rendszer mellett ideiglenes alátámasztással ugyancsak ellátták. A gyógybarlangot kijelölt, a munkaterületet nem érintő területeit zavartalanul látogatják a légzőszervi betegek, a gyógybarlang nyugalmát és levegőjét nem zavarja az építkezés. A tüdőgyógyászati légzésrehabilitáció kiemelt szerepet kap az intézmény profiljában. A tüdőrehabilitáció elsődleges célcsoportja ugyan Tapolca, Sümeg és a két város környéke, de működési engedélyük szerint, ahogy eddig, eztán is fogadnak betegeket az ország minden részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!