Hírek

2017.06.22. 18:00

Viszik a krimit és a romantikus regényt is a strandok kölcsönzőiből

KÖRKÉP A nyaralás, pihenés nemcsak a testi, hanem a szellemi feltöltődésre is lehetőséget nyújt. Ezt könnyíti meg az egyre több fürdőhelyen működő strandkönyvtár.

Mizsei Bernadett

- 2011-ben kezdtük működtetni a Kisfaludy strandon a balatonfüredi strandkönyvtárat. Népszerű szépirodalmi és ismeretközlő műveket, folyóiratokat kölcsönözhetnek a látogatók. Az idegen nyelvű könyvekre nem volt igény, így azokat csak külön kérésre visszük ki. Felolvasások, kézműves-foglalkozások, társasjátékok is várták a korábbi években az érdeklődőket. Jó időben hétfőtől szombatig, 10 és 18 óra között van nyitva a könyvtár. Egy nyáron a frissen beiratkozott olvasók száma 160 és 250 fő között mozog. A beiratkozás ingyenes, maximum négy könyvet lehet egyszerre elvinni - mondja Tóthné Wittmann Borbála, a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár csoportvezetője.

Balatonakaliban 2011 nyara óta működik a strandkönyvtár június végétől augusztus huszadikáig.

- Animátorok segítségével tartjuk fenn a strandkönyv- tárat, ők az animáció teljes ideje alatt, 11 órától 18 óráig működtetik a könyvtárat

- mondta el Kovács Ágnes strandgondnok, aki egyben Balatonakali könyvtárosa is. - Zömében gyermekkönyveket, valamint a nyaralókat jobban érdeklő, szórakoztató olvasmányokat hozunk el ilyenkor a községi könyvtárból, sikerkönyveket, friss megjelenéseket kínálunk a pihenni vágyóknak. Az ingyenes beiratkozást illetően Kovács Ágnes elmondta, az emberek élnek a lehetőséggel, visszahozzák a könyveket, nem rongálják azokat.

A balatonfüredi Kisfaludy strandon 2011 óta működik könyvtár. Tóthné Wittmann Borbála elmondta: szépirodalmi és ismeretközlő műveket, folyóiratokat kölcsönözhetnek a látogatók Fotó: Pesthy Márton

- Van egy hírlapolvasó sarok is a könyvtárban, a strand területén sajnos nem lehet hírlapot vásárolni. Itt napilapokat, színes újságokat, folyóiratokat tartunk.

- Most készül a könyvtár, Július 1-jén nyit meg és augusztus végéig várjuk a Wesselényi strand keleti kapujánál, 14 órától 18 óráig az olvasni vágyó strandolókat. Emellett már most is elérhetők a strandkönyvtár pavilonrészében a szabadon elvihető könyvek. Ezeket minden kötöttség nélkül használhatják és haza is vihetik a vendégek. A kölcsönzéshez kötött strandkönyvtár a Wesselényi strandon lesz, s ugyanitt, illetve Káptalanfüreden és Budataván is lesz egy olyan tároló, ahol szabadon hozzáférhetők és elvihetők a Vedd és vidd-könyvek. Mindennap öt órától hatig meseóra van a strandkönyvtárnál, ezt önkéntes olvasóink csinálják - mondta el Fábiánné Sáray Anna, a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár vezetője. - A városban 2008 óta működik strandkönyvtár. Úgy gondoljuk, érdemes nyitva tartani, negyven-ötven látogatónk is van naponta, népszerű a strandolók körében.

Révfülöpön jövő héten indul a strandkönyvtár, amit egy gyermekfoglalkoztatóval együtt nyitnak meg. - A Császtai strandon az egyik épület átalakításával jött lét- re a gyermekfoglalkoztató- strandkönyvtár - mondta el lapunknak a polgármester. Kondor Géza hozzátette, a kivitelezés már elkészült, a bútorok remélhetőleg napokon belül megérkeznek.

A községi könyvtár használaton kívüli könyvkészletéből válogattak össze egy minden korosztály részére megfelelő gyűjteményt. - Az olvasni szerető vendégkör szabadon válogathat, ha nem ér a végére, akár haza is viheti, és szívesen vesszük az otthoni kedvenc, ám nélkülözhetővé vált könyvek felajánlását. Különösen örülünk az idegen nyelvű kiadványoknak - tette hozzá Kondor Géza.

Ábrahámhegyen is jövő héttől válogathatnak a könyvek közül a strandolók. Szabóné Berki Szilvia könyvtáros elmondta, rengeteg bonyodalmat okozott korábban, hogy a strandkönyvtárba ugyanúgy be kellett iratkozni, mint bármely más könyvtárba, Ehhez személyi igazolvány szükséges, ám a vízpartra általában okmányok nélkül érkeznek az emberek. - Emiatt immár harmadik éve a lakosságtól ajándékba kapott, leltárba nem vett könyveket visszük a strandra, amit okmányok nélkül, 200 forintért bárki kikölcsönözhet. Ha visszahozza, megköszönjük, ha nem, akkor el is viheti - ismertette Szabóné Berki Szilvia. Mint mondta, jó állapotban lévő könyvekről van szó, amelyek feleslegessé váltak egy-egy családban, vagy azért, mert elköltöztek, vagy, mert felnőttek a gyerekek.

- A kiválasztott könyvek zöme romantikus regényekből, könnyű nyári olvasmányokból áll majd, ezenkívül izgalmas regényekkel, krimikkel várjuk őket is. Gyermek- és ifjúsági könyveket továbbra is köszönettel elfogadunk, hogy a fiatalok is kedvükre válogathassanak - mondta el a könyvtár vezetője. Az ábrahámhegyi strandon már nem friss, de színvonalas magazinok közül is válogathatnak majd az olvasni vágyók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!