Hírek

2013.09.16. 15:45

Zirc: helyi járat, kápolna, civil szervezetek

A Rákóczi tér- autóbusz-pályaudvar közti szakaszon a helyi járati közlekedést ez idáig helyközi járatokkal oldották meg, ennek kihasználatlansága miatt a Bakony Volán kezdeményezésére ezt a helyi járati szakaszt megszüntették.

Varga Domokos Péter

Erről a város képviselő-testülete legutóbbi ülésén hozott döntést. Lapunknak Ottó Péter polgármester elmondta, ha netán valaki ezen a szakaszon mégis busszal szeretne közlekedni, erre van lehetősége, de már helyközi tarifa alapján. A rövid szakaszhatár miatt az árban valószínűleg nincs lényegi különbség.

Az autóbusz-pályaudvarról a városközpontot ezentúl nem helyi járattal, hanem helyközivel lehet megközelíteni. De a rövid távolság miatt Tóth Klaudia ezt az utat általában gyalog teszi meg. Mikor a fotó készült, akkor sem buszra várt, hanem a barátnőivel találkozott a pályaudvaron (Fotó: Varga Domokos Péter)

Arról is döntöttek a városatyák, hogy támogatják az Engesztelő-kápolna építését egy 30x40x50 centiméteres faragott terméskő elkészíttetéséhez szükséges 63 500 forint összegű adomány nyújtásával. Az 1940-es évek elején elindult az egész nemzetet összefogó kezdeményezés, a Nagy Magyar Engesztelés mozgalom. A magyar hősök emlékére és a világ királynőjének tiszteletére kápolnát szerettek volna építeni, azonban eddig meghiúsult a kezdeményezés. Most Komlóska község polgármestere felkarolta az ötletet, azt javasolva, úgy épüljön meg a kápolna, hogy minden település felajánl hozzá egy követ, illetve az udvarára egy maroknyi földet. A kőbe belevésik az adományozó település nevét.

A civil szervezeteket a költségvetésben e célra rendelkezésre álló egymillió forintnál nagyobb összeggel tudták támogatni. A hétvégén Polheim, Zirc német testvérvárosának delegációja vendégeskedett a városban. Ők a zirci civilek támogatására 2000 eurót ajánlottak fel, így a képviselők közel egymillió- hatszázezer forint szétosztásáról dönthettek. Minden pályázónak jutott a pénzből, de mivel 2,3 mil-liós igény érkezett be, a kért támogatást így senki nem kaphatta meg teljes egészében.

Meghallgatták a városatyák a költségvetés első félévi teljesítéséről szól beszámolót. Erről a polgármester elmondta, az 1,26 milliárdos büdzsében mind a bevételek, mind a kiadások teljesítése időarányos.

Az egyéb ügyek között született döntés arról, hogy a Benedek Elek Óvoda és Bölcsődébe, valamint Reguly általános iskolába járó gyerekek részére a kórházzal történő megállapodással ennek az évnek a végéig ismét finanszírozza a város az úszásoktatást. Ennek teljes költsége közel 1,3 millió forint. Arról is határoztak a képviselők, hogy folytatják a Rákóczi tér közelmúltban két ütemben megvalósult felújítását. Most már csak kisebb volumenű változtatásokat hajtanak végre, saját forrásból növelik a zöldfelület nagyságát azokon a területeken, ahol ez korábban nem történt meg. Az intézkedéssel a tér felújításával kapcsolatos kritikai észrevételekre is reagálni kíván a testület.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!