Hírek

2014.04.22. 15:50

Kínos üzletelés a holttestekkel?

Veszprém - A nagymama végül ott nyugszik, ahol a család kívánta, de a gyászolók felháborodásán ez már semmit sem változtat. Unokája Daniella, a közösségi oldalon egyenesen hullarablásnak minősítette a nagyszülő temetése körüli herce-hurcát.

Gombás Gabriella

Az idős és beteg nagymama az egyik megyei egészségügyi szolgáltató osztályán hunyt el. Daniella a közösségi oldalon kifejezte háláját az intézmény dolgozóinak, hogy mindent megtettek a beteg szenvedésének enyhítésére, de nem emiatt szánta rá magát az írásra.

- Amikor a mamám bekerült az osztályra, apunak nyilatkoznia kellett arról, hogy a halála esetén miként intézkedjenek, melyik temetkezési vállalkozó intézkedjen a temetésről - kezdi a történetet Daniella, akitől megtudjuk, hogy édesapja egy környékbeli temetkezési vállalkozást jelölt meg a saját kezűleg aláírt hozzátartozói nyilatkozaton , amelyet a beteg kartonjához csatoltak, s aminek célja, hogy elhalálozása esetén az intézmény ennek megfelelően járjon el. Miután a Mamám meghalt édesapámnak telefonált egy temetkezési vállalkozó, hogy elszállították az elhunytat és a további teendők felől érdeklődött. Apám legnagyobb megdöbbenése kiderült, hogy a Mamámat, a tudtunk nélkül, egy veszprémi kft. már elszállította.

Az egészségügyi szolgáltatónál nyilatkozni kellett, melyik temetkezési vállalkozót kérik, de egy időre eltűnt a nyilatkozat (Fotó: Illusztráció)

- Azonnal rákérdeztem - meséli az édesanyját gyászoló K. Gy. - hogy kivel beszélek, ugyanis a mobilszámom senkinek nem adtam meg. Rövid szóváltás után kiderült a tévedés , én pedig követeltem, hogy édesanyámat azonnal szállítsák az általam megjelölt temetkezési céghez. A vonal másik végén beszélő illetékes szinte fenyegető hangnemben figyelmeztetett, hogy ez nekem sok pénzembe fog kerülni. Azonnal felhívtam az egészségügyi intézményt és számon kértem a történteket. Közölték, hogy az elhunyt dokumentációja között nem találták az általam aláírt hozzátartozói nyilatkozatot , ellenben találtak egy másikat, amit a főnővér töltött ki, s ezen a veszprémi temetkezési vállalkozás neve szerepel. A kórház ennek megfelelően járt el. A család nem tágított, s amikor az elhunyt holmijáért mentek az intézménybe, utána jártak a dolgoknak.

- Természetesen épkézláb magyarázatot nem kaptunk - mondja az unoka. - Megkaptuk a halotti anyakönyvi kivonat intézéséhez szükséges papírokat, és érdekes módon előkerült a két nyilatkozat is, az egyiket apám látta el kézjegyével, a másikat a főnővér. Aztán beszélgettünk egy nővérrel, aki elmondta, hogy sajnos ez nem az első ilyen eset, amit konkrét példával illusztrált. Mondanom sem kell, hogy (egészen véletlenül hiszen véletlenek vannak) ugyanarról a veszprémi vállalkozásról volt szó. Véleményem szerint erőteljes szabálytalankodásnak voltunk a kárvallottjai s meggyőződésem, hogy egyesek súlyos pénzeket vesznek ki a gyászolók zsebéből. Mert abban bíznak, hogy a családnak épp elég a szerettük elvesztése okozta gyász, nem kell nekik a macera , nem kötöztetik az elhunytat, az üzlet pedig zavartalanul bonyolódik. Ha az érintett nem lép fel elég határozottan és valljuk be, ilyenkor elég nehéz hideg fejjel gondolkodni - a kivételezett helyzetben levő vállalkozáshoz vándorol a pénz. Arra már gondolni se merek, hogy az egészségügyi személyzet esetleg milyen módon folyik bele az ehhez hasonló kínos üzletbe . Nem elég, hogy elvesztettünk egy édesanyát, nagymamát, meg kell küzdenünk az emberi gyarlósággal és kapzsisággal - szögezi le végül Daniella.

Címkék#temetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!