Hírek

2014.10.28. 16:50

Bentlakásos táborokat szerveznek a térségbeli gyerekeknek

A gyerekek, szülők és a pedagógusok érdekeit tartja különösen szem előtt a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulása.

Kovács Erika

A kijelentés a minap hangzott el Litéren, a polgármesteri hivatalban, a tisztújító közgyűlésen, ahol elnököt, alelnököt választottak, és módosítani kellett a társulási megállapodást, mert Szentkirályszabadján új polgármestert választottak Gyarmati Katalin személyében. Az eredményekről és a célokról Szedlák Attila régi-új társulási elnökkel, litéri polgármesterrel beszélgettünk.

– Elnök úr, hány település tartozik a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társuláshoz?

– Összesen tizenkettő taggal számolunk: Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Királyszentistván, Küngös, Litér, Papkeszi, Szentkirályszabadja tartozik hozzánk.

– Az elnöki posztot hány évig töltheti be?

– A társulási tanács az önkormányzati választási ciklus idejére, titkos szavazással választotta meg az elnököt, illetőleg az alelnököt, Keszey Jánost, Balatonalmádi polgármesterét, tehát öt évre, azaz 2019-ig szól ez a mandátum.

– Mit tart az elmúlt időszak legjelentősebb eredményeinek, mire a legbüszkébb?

– Kiemelkedő jelentőségű az európai uniós pályázatunk, melynek segítségével közel hatszáz gyermek táboroztatását biztosítottuk az elnyert 47 millió forintból. Mindemellett a szülőknek és pedagógusoknak is tudtunk foglalkozásokat, előadásokat szervezni. Napközis táborainknak a kelet-balatoni térség települései adtak otthont, így a bentlakásos tábort 2012-ben Szigligeten, 2013-ban Városlődön, valamint Vinyén szerveztük meg. Nagy hangsúlyt helyeztünk a szülőket, illetve a pedagógusokat érintő érdekes és hasznos előadásokra, tréningekre, szó volt többek között az iskolai agresszióról, a gyermeknevelésről, az internet veszélyeiről és az úgynevezett grafo-terápiáról, a tanulástechnikáról. Előadások hangzottak el a szülők szerepéről, felelősségéről, a fiatalok droghasználatával kapcsolatban, szerveztünk művészetterápiás és önismereti foglalkozásokat. Pályázatból mobil színpadot és színpadfedést szereztünk be a térség településeinek, civil szervezeteinek rendezvényeik korszerűbb, igényesebb megvalósításához. Ez már régóta hiányzott a programok zavartalan megszervezése miatt.

– Milyen célokat tűztek ki a következő öt esztendőre?

– A konkrét célok megjelölése csak ezután következik, tekintettel a 2014–2020-as európai uniós pályázati időszakban elérhető lehetőségekre, melyeket kihasználhatunk a térségben, illetve a településeknél is. E célok középpontjában elsősorban a kelet-balatoni térségben élők, az idelátogatók és legfőképp a gyermekek állnak. Szeretném, hogy Veszprém megye legfiatalabb, önálló települése, Balatonakarattya is a társulásunk tagja legyen.

– Ön szerint milyen helyzetben van a kelet-balatoni térség? Melyek az előnyei?

– Összességében szerencsére azt mondhatjuk Veszprém megyében gazdaságilag is jó helyzetben van. Azon-ban figyelemmel kell lenni arra, amennyiben a társulás tagtelepüléseit egyenként vizsgáljuk, láthatjuk, hogy eltérőek az adottságok. Ez a Balaton-part és a háttérben levő községek eltérő sajátosságaiból fakad. Célunk éppen az, hogy a különbségeket enyhítsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!