Hírek

2013.08.16. 18:15

Képzőművészeti kiállítás a vasútARTjáróban

A képzőművészek keresik meg az embereket, nem a kiállítótermekben várják őket – hangsúlyozta Baky Péter, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete festő szakosztályának elnöke.

Mátételki András

Balatonalmádiban a vasúti aluljáróban nyílt meg egy képzőművészeti kiállítás. Ilyen különös akcióra a Balaton egyik partján sem került még sor, tudtuk meg a MÁV-osoktól, akik kezdetektől partnerei voltak a remek vállalkozásnak: tizenhárom helyi, illetve Almádihoz kötődő művész 63 alkotásának másolata került a falakra.

Még júniusban Agg Z. Tamás, a városgondnokság vezetője e-mailt írt a művészeknek, hogy valamiképpen fel kellene dobni a sivár vasúti aluljárót. Jáger István grafikusművész rövidesen azzal állt elő, hogy legyen ott kiállítás.

- Fábián László grafikus barátommal vállaltam a kiállítás művészeti vezetését, ami az alkotók meghívásából, a képanyag összeállításából, a képek térbeni elrendezéséből állt egyebek között - meséli Jáger István.

- Pászti György fotográfus vállalta a műalkotások fotózását, amelyeket egy fűzfői nyomdában dolgoztak fel műanyag lemezekre. Az aluljáró kifestését, a képek felhelyezését a városgondnokság munkatársai végezték el. Agg Z. Tamás egyik motorja volt a sikeres akciónak. Sokszínűségre törekedtünk, ugyanis itt a különböző felfogásban készült, témájukban is változatos festmények, rézkarcok, szitanyomatok, pasztellek, fotótechnikai eljárással készült alkotások láthatók. Örömünkre, nagyon jók a visszajelezések, éppen ezért a jövőben más kiállításokkal is jelentkeznénk. Lehet, hogy akkor fotók kerülnének fel a falakra, de a folytatásról még nem döntöttünk - árulta el Jáger István.

A képek nemcsak hangulatukban, témájukban, de méretükben is eltérnek egymástól, ezzel is a többszínűségre törekedtünk, magyarázza Jáger István (Fotó: Mátételki András)

Persze majd akkor is pénzt kell előteremteni, méghozzá nem is keveset. A mostani kiállítás - a tér neve szellemesen vasútARTjáró - közel félmillió forintba került. Ennek jelentős részét az önkormányzat teremtette elő, de beszállt anyagilag a helyi turisztikai egyesület is. Jól tették, hiszen ennél látványosabb hírverést aligha találhattak volna ki a városnak. Az eszem-iszom programokkal, kisebb-nagyobb fesztiválokkal már tele van a part. Jellemző, hogy az emberek a strandról jövet-menet elnézelődnek egy-egy képnél, vitatkoznak róluk, fényképeket készítenek. Volt, hogy fiatal lányok álltak be az egyik alkotás elé, s nagy vidáman elpózolták, amit a képen láttak. Újabban mind többször hallani itt zenészket kisebb műsorokat adni.

Mi sem jellemzi jobban a kiállítás rangját és színvonalát, mint az, hogy az egyik megyénkben élő, országos hírű művész már jelezte a szervezőknél: legközelebb szívesen szerepelne. Hiszen tisztában van vele ő is, a szezonban több ezer ember megfordul a ma már korántsem jellegtelen aluljáróban, ahol a rendőrséghez bekötött kamerák "fogják le " képzeletben a vandálok kezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!