Hírek

2013.01.30. 07:45

Kátyúk folyamatosan keletkeznek

A kátyúk megszüntetése a téli időjárási körülmények között is az útüzemeltetők kiemelt feladata. A folyamatos javítások ellenére nap, mint nap új kátyúk keletkeznek, amit nehezít, hogy esőben, hóban, a burkolat javítása nem végezhető el.

Tremmer Tamás

A kátyúk kialakulásának oka, hogy a sok csapadék és az ismétlődő olvadás-fagyás ciklusok együttes terhelést jelentenek, különösen az idősebb útburkolatokon. Január közepéig megyénkben nem volt rendkívüli csapadékmennyiség, azt követően azonban annál több. A havazás mellé mínuszok társultak, majd jött az eső, ami egyből kihozta az úthibákat. A közlekedők megerősíthetik, kátyúk nap mint nap keletkeznek.

Az országos közúthálózat állapotának ellenőrzését útellenőri szolgálatunk az Országos Közutak Kezelési Szabályzatnak megfelelő gyakorisággal végzi, mondta el a Naplónak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Az előírt gyakoriság az adott útszakasz szolgáltatási osztályától és a forgalom nagyságától is függ.

Általánosságban elmondható, hogy a főutakat - mint például a 8-as, 71-es, 72-es, 73-as, 82-es, 710-es számú út - naponta, az 5000 jármű/napnál nagyobb forgalmú utakat kétnaponta, ez alatt hetente, kéthetente, az 1000 jármű/nap alatti szakaszokat pedig havonta ellenőrzik útellenőreink.

 

Az általunk üzemeltetett utak rendszeres ellenőrzése egész éves útellenőri terv alapján zajlik, amely tartalmazza a bejárandó útvonalat és az elvégzendő feladatokat is. Természetesen ezen felül munkatársaink útbeutazásaik során rögzítik észrevételeiket és azokat továbbítják üzemmérnökségeink felé. Munkánk során ezen kívül figyelembe vesszük a közlekedők észrevételeit is.

Nagymértékű állapotromlás általában a hosszan tartó kemény fagyokat követő hirtelen felmelegedés és az ezzel együtt járó csapadék vagy gyors hóolvadás idején következik be. A téli útüzemeltetési, hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáik mellett a közútkezelő folyamatosan végez egyéb karbantartási feladatokat is, így például a burkolatok szükség szerinti kátyúzását.

 

 

 

Tavaly december közepéig meleg aszfaltkeverékkel, ezt követően az aszfaltkeverő üzemek tavaszi újraindulásáig speciális téli hideg keverékkel látjuk el ezen tevékenységüket. A 2012. november 15-től tartó időszak alatt Veszprém megye országos közútjainak kátyúzására eddig 365 tonna meleg és közel 100 tonna hideg aszfaltkeveréket használtuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!