Hírek

2012.09.16. 08:28

Katonának öltözve játszanak

Veszprém-Újmajor - Az airsoft katonai szimulációs extrémsporttal ismerkedhettek meg az érdeklődők három veszprémi egyesület civil napján, amelyet szombaton tartottak a "Front" névre keresztelt jutaspuszta-újmajori bázisukon.

Szabó Péter Dániel

Ugyan az airsoft már tíz esztendeje megjelent és játszható is Magyarországon, a széles publikum számára mégis kevéssé ismert ez a katonai körülményeket szimuláló extrémsport, amely hétről hétre több száz fiatalt és idősebbet mozgat meg szerte az országban. A megyeszékhelyen három egyesület (Blackwater SE, Hobbilövész SE, K.I.N.G. SE) működik, összefogásuk révén valósult meg a sportág népszerűsítését célzó szombati rendezvény, amelynek a volt jutaspuszta-újmajori katonai objektum, az egyesületi tagok által csak "Frontnak" nevezett bázis adott otthont. Az érdeklődők láthattak airsoft bemutatót, célba lőhettek a kiállított fegyverekkel, s természetesen maguk is belekóstolhattak a sportág izgalmaiba. 

- Az airsoft lényege, hogy a játékosok terepruhába bújva, katonai taktikákat utánozva kúsznak-másznak, futnak és őrködnek végig néhány órát vagy akár több napot is kijelölt pályán, ami esetünkben a honvédségtől bérelt 24 hektáros terület, ami a város határában található. A cél, hogy az itt használt alacsony energiájú légfegyverekből kilőtt, hat milliméter átmérőjű, biológiailag lebomló gömblövedékkel eltaláljuk az ellenfél csapatának játékosát. Természetesen mindehhez kötelező védőfelszerelés a mechanikai védőszemüveg - mondta el kérdésünkre a szervezők nevében Sipos István, akitől megtudtuk, a szélesebb körben ismert paintball 15 joule torkolati energiával bíró fegyvereivel szemben az airsoft fegyverek maximum 3,3 joule erősségűek.

A sportágat komoly szabályrendszer szerint, minden esetben zárt területen játsszák, alkalmanként 100 ember is megfordul a hétvégente tartott összejöveteleken. Sipos István elmondta, a résztvevők olyannyira komolyan veszik a (játék)harcot, hogy a tökéletes illúzió érdekében amerikai katonáknak vagy épp tálib harcosoknak is beöltöznek, így fokozva a játékélményt. Mindehhez kiváló terepet biztosít a veszprémi K.I.N.G. SE pályája, amelyen összesen 28 elhagyatott épület található, s a világítás is megoldott, azaz éjszakai harcra is van lehetőség.

Címkék#airsoft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!