Hírek

2017.02.24. 18:08

254 tüzet oltottak el a pápai lánglovagok

A 2016-os esztendő a stabilitás éve volt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének életében – jelentette ki Csillag István tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető.

Polgár Tibor

Kirendeltségi tiszti értekezletet tartottak a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, melynek során értékelték a tavalyi évet, illetve meghatározták a 2017-es célokat, feladatokat. Az esemény – amin részt vett Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is – után Csillag Istvántól megtudtuk: többek között szó esett a 2016-os év történéseiről, a meghatározott elvárásokról, illetve arról, hogy utóbbiak hogyan és milyen formában teljesültek. A tűzoltó alezredes kiemelte, a tavalyi esztendő a stabilitás éve volt a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, akárcsak a katasztrófavédelem egész területén.

– A tavalyi évre kitűzött célok, mint az öngondoskodás erősítése, az önkéntesség további fejlesztése, illetve a megelőzés fontossága helyben ugyanúgy teljesültek, ahogyan országos szinten is – fogalmazott Csillag István. Mint mondta, 2016-ban 254 tűzesethez és 136 műszaki mentéshez kellett vonulniuk a pápai tűzoltóknak. – Ha ezt összehasonlítjuk az előző évek számadataival, jelentős csökkenést tudunk kimutatni, ami elsősorban a hatósági megelőző tevékenységünknek köszönhető, illetve azoknak az időjárási körülményeknek, amik segítették a munkánkat. Ugyanis nem volt nagyon száraz tavaszunk, sem túlzottan csapadékos őszünk – magyarázta a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, aki elárulta azt is, hogy 2016-ban 818 hatósági ellenőrzést tartottak. Ebbe a tűzvédelmi, a polgári védelmi, továbbá az iparbiztonsági ellenőrzések tartoznak bele.

Csillag István az előző esztendő tűzesetei kapcsán kiemelte a Téglagyári úti raktártüzet, ahonnan kollégái több száz gázpalackot hoztak ki a tűz által érintett területről, így a gyors beavatkozásnak és a komoly szakmai munkának köszönhetően nem történt tragédia. – Hősies helytállásért 2016-ban négy kollégánk részesült kitüntetésben. Mindegyikük olyan beavatkozás alkalmával hajtott végre kimagasló tevékenységet, aminek során az életüket kockáztatták annak érdekében, hogy megóvják az emberi életet és az anyagi javakat – fűzte hozzá a tűzoltó alezredes.

A Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője rámutatott, 2017-ben fontos feladatuk lesz az önkéntesség és az öngondoskodás további erősítése, illetve a közösségi szolgálatos középiskolások fogadása, ennek a lehetőségnek a diákok körében történő népszerűsítése, ugyanis a fiatalok pályaorientációs segítése ugyancsak kiemelt céljuk. Csillag István megjegyezte, a készenléti állományuk száz százalékban feltöltött, ugyan a kirendeltségnél van néhány szabad státusz, de ezek betöltése folyamatban van. Elmondása szerint az állomány tekintetében a fluktuáció minimális, a nullához közelít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!