Hírek

2014.12.19. 18:33

Karácsonyi készülődés: Porga Gyula feltalálja magát a konyhában

Porga Gyula veszprémi polgármester feltalálja magát a konyhában, a halászléfőzést minden évben magára vállalja.

Marton Attila

A karácsonyi készülődés közben Porga Gyula veszprémi polgármester elárulta, hogy az ünnepeik úgy telnek, ahogyan a magyar családok döntő többségénél.

– Nálunk három gyermek van a családban, akik izgatottan várják, hogy milyen ajándékokkal lepi meg őket a Jézuska. Mi a szűkebb családon kívül a testvéreimmel, a feleségem testvéreivel és a nagyszülőkkel együtt ünnepelünk. Nagy izgalommal készítjük elő az ajándékokat és díszítjük fel a karácsonyfát – meséli a városvezető.

Porga Gyula feltalálja magát a konyhában, aktívan részt vesz a karácsonyi menü elkészítésében is, a halászléfőzést például minden évben magára vállalja.

Porga Gyula polgármester a rácponttyal (Fotó: Penovác Károly)

– A gyerekek december 24-én a bazilikában betlehemes játékon vesznek részt, onnan megyünk együtt haza. A szentestén a két nagymama is nálunk van, velük együtt gyűlünk a karácsonyfa köré. Előbb meggyújtjuk a gyertyákat a karácsonyfán, majd a gyerekek énekelnek, s három-négy ének után izgatottan kezdik bontogatni a csomagokat – meséli.

A polgármestert megkértük, idézze fel, gyerekkorában hogyan töltötték az ünnepeket.

– Ahogyan most, úgy akkor is nagyobb családi körben ünnepeltünk. Nekem is van két testvérem, édesapámnak, édesanyámnak is több testvére volt. Mindig nagy családdal vettük körbe magunkat. Hasonlóan teltek az ünnepek, mint ahogy ma is, családfőként, apaként és férjként – avat be a polgármester.

Az ünnepi menü összeállítása kapcsán a polgármester elmondta, pontyból sok finom ételt lehet készíteni, s ezek között az egyik személyes kedvence a rácponty. A veszprémi városvezető fontosnak tartja, hogy év közben is gyakran együnk halat.

(Fotó: Penovác Károly)

Habár az ünnepi menüben nem szerepel a rácponty a Porga családnál, a hal elkészítéséhez fűződő kedves emlékét elmesélte nekünk.

– Szerelmünk hajnalán, amikor a feleségemmel még nem voltunk házasok, az első közös családi ebédkor rácpontyot készítettem. Nagyon fontos volt ez az alkalom, hiszen ekkor ismerkedtem meg feleségem szüleivel – idézi fel Porga Gyula. – Szeretek főzni, és amikor lehetőségem van rá, szoktam is, ez azonban mégis egy különösen izgalmas alkalom volt számomra. Szerencsére jól sikerült a rácponty és az ebéd, és azóta is jó viszonyban vagyunk.

Feleségével pedig hamarosan a tizenötödik házassági évfordulójukat ünneplik.

Variációk pontyra: Gőgös Zoltán és a töltött ponty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!