Hírek

2017.06.20. 19:05

Kapolcska tábort indított Márta István, a Művészetek völgye alapítója

KAPOLCS Tehetségkutató és -fejlesztő tábort alapított gyerekeknek Kapolcska névvel Márta István, a Művészetek völgye alapítója.

Mizsei Bernadett

A már elkezdődött hatnapos eseményt háromnapos fesztivál követi, amely a nagyközönség számára is nyitott lesz. A Kapolcska Táborral és Fesztivállal nemcsak a kultúrát és a művészetet szolgáljuk, de a helyi kulturális turizmust is továbbfejlesztjük. Célunk továbbá, hogy a gyerekeket néhány napra kihozzuk a virtuális létből, a mobiltelefonok és az internet világából.

Szeretnénk azt is bizonyítani, hogy a természet, a táj, a hagyományos értékek is izgalmasak, érdekesek egy falusi környezetben - mondta el lapunknak Márta István. A rendezvény alapítója segítőivel az első nap délutánjára falubejárást szervezett a gyerekeknek, mert többen a fővárosból érkeztek, és fogalmuk sem volt arról, hogyan néz ki egy tehenészet, egy baromfiudvar, vagy miért és hogyan működik a polgárőrség.

- Harmadik, nem titkolt célunk, hogy megmutassuk: igenis lehet egy kistelepülésen is játékos, de egyben magas színvonalú edukációs programokat szervezni és végrehajtani - jelentette ki Márta István, akit 11 éves Janka unokája inspirált a kapolcsi tábor életre hívására. Mivel a kislány ennyire szeret itt lenni, úgy gondolta, bizonyára jól érezné magát másik 120 gyerek is.

Fotó: Mizsei Bernadett

A tehetségfejlesztő és -kutató táborra 9-15 év közötti gyerekek jelentkezhettek, és hét szekció közül választhattak, amelyeket elismert szakemberek vezetnek. A kamarazenei szekciót Szirtes Edina Mókus zeneszerző, hegedűművész, a színjátszó csoportot a Katona József Színház dramaturgja, Végh Ildikó, a népművészeti szekciókat (ének, zene, tánc) pedig a Hagyományok Háza vezetői, oktatói működtetik.

A kamarazenei szekciót Szirtes Edina Mókus zeneszerző vezeti. A hagyományos értékek is izgalmasak Fotó: Mizsei Bernadett

A komolyzenei csapat élére Kovács Zalán László tubaművész állt, míg a médiakommunikációs szekciót Papp László, a Szent László Gimnázium médiatagozatának vezetője irányítja. A kézműves szekciót Bordács Andrea, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely vezetője, valamint Szurdi Éva keramikus vezeti. A Hello Wood demotábort az alkotói közösség építészeti alapítója, Huszár András és Huszár Linda koordinálja.

- A médiatáborosok fel-adata, hogy a kisebbekről filmet forgassanak, és napi anyagokat töltsenek fel a közösségi portálra, illetve a legismertebb videómegosztó oldalra. Ősszel pedig egy dokumentumfilmet is összeállítunk az általuk felvett anyagokból - ismertette Márta István, akitől megtudtuk azt is, hogy külön kurzust tartanak ajkai, devecseri és balatonfüredi fiatal fúvósoknak, akik néhány nap alatt kamarazenei programot állítanak össze.

Fotó: Mizsei Bernadett

- Kétszer két órás foglalkozásokat tartunk, és a nap közös vacsorával zárul a Falumalom-Molnárház udvarán. Egyik este a Kaláka együttes tartott nem-koncertet. Ez egy új fogalom, amit azért alkottunk meg, hogy oldjuk a hagyományos felállást, miszerint a zenészek a színpadon állnak a közönséggel szemben. Nálunk a művészek maguk döntik el, hogy az ő nem-koncertjüknek mi lesz a formája - mondta el a főszervező. Az Amadinda Ütőegyüttes nem-koncertjén például a zenészek együtt kirándulnak a gyerekekkel, és az erdőben vagy útközben játszanak nekik.

A tábort egy háromnapos fesztivál követi június 23-25. között, amire bárki ellátogathat. A rendezvényen koncertekkel és nem-koncertekkel, interaktív sütés-főzéssel, különféle előadásokkal és kézműves-foglalkozásokkal várják a látogatókat. A Nemzeti Színház János vitéz című darabját is láthatjuk, amelyet Vidnyánszky Attila főigazgató erre a két estére dolgozott át. Márta István szerint, ha idén sikeres lesz a Kapolcska, az elkövetkezendő években Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend nyári - gyerekeknek szóló - kulturális tehetségkutató-tehetségfejlesztő centrummá alakulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!