Hírek

2017.02.21. 19:47

Káosz a belvárosban: csak a körforgalom segíthet

Sümeg - A belvárosi forgalmi káoszon csak egy körforgalom segíthet. A kivitelezésre is pályázott a város.

Tóth B. Zsuzsa

A Petőfi utcánál parkosítást terveznek, az Árpád utcában lefednék az árkokat, hogy parkolóhelyeket alakíthassanak ki. Azokra nagy szükség van a belvárosban. Azzal összefügg a körforgalom kialakítása, amely csökkentené végre a nagy forgalom miatti káoszt a belváros szívében.

A biztonságos közlekedés szempontjából is előnyös lenne, ha a forgalmas kereszteződést ily módon átalakítanák. A területen főként a pénteki piac napokon nagy a gyalogos, kerékpáros és gépjármű forgalom. Mintegy kétszáz millióba kerülne a körforgalom kialakítása. A háziorvosok és gyermekorvosok költöztetése is napirenden van, az egészségügyi alapellátásnak új helyet adnának. A jelenlegi rendelők helyével bővülhetne a kormányhivatal. Két turisztikai célt is megfogalmazott a város: a Mogyorós dombon geo bemutató helyet alakítanának ki és a Fehérkő tanösvény kivitelezése szintén a tervek között szerepel egy kilátóval.

Egy másik gyalogút a várhoz vezetné fel a turistákat a várköpenyen át, a palota felöl. A legnagyobb pályázati tétel az ipari park 600 milliós fejlesztése lehet az inkubátorházzal együtt. Az épülő tanuszoda melletti zöld terület kialakítása több mint 400 milliós fejlesztés lesz.

Sümegen sürgős megoldásra vár a városközpont forgalmi rendje. Főként piaci napokon veszélyes a közlekedés
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kemping felújítására ugyancsak pályáztak. Egy év után megkapta a város az ingyenes vagyonkezelői jogot. Idén áprilisban megnyílhat a kemping, májustól már működhet. A marketing munka elkezdődött, már most nagy az érdeklődés az olcsó szálláshelyek iránt. A kemping húsz faháza közül tíz felújításra szorul, akárcsak a vizes blokkok. A területet lehetne akár rendezvények, iskola terepgyakorlatok céljára használni, például erdei iskolát, lakodalmat tarthatnak ott. Nyolcvan férőhely van a faházakban, de a kőépületek szintén alkalmasak szálláshely céljára, és sátorhely van bőven. A városnak nagyon fontos kemping a geológiai, kréta kori feltárás mellett helyezkedik el.

Az ugyan a nemzeti parkhoz tartozik, Sümeg vezetése együttműködési lehetőséget keres a parkkal például a kutatóárkok rendbetételéhez. Egyelőre a bírálatokra várnak, de amennyiben minden beadott pályázat eredményes lenne, akár három milliárdot is költhetne a város fejlesztésre idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!