Hírek

2013.02.14. 11:26

Kannában nem lehet többé a "Badacsonyi"

Az idei évben fontos változás kezdődött a borok forgalmazásában. Több más mellett az, hogy egyes borvidékeken és a szűkebb termőterületeken a 2012-es szüretből származó és a jövőben termelt borokat már csak üvegpalackban lehet forgalmazni a borvidék nevével.

Győrffy Árpád

A minőség garantálását, a márka védelmét szolgáló előírásokra Borbély Gyula, a Badacsonyi Borvidéki Tanács elnöke hívta fel a figyelmünket. Azt mondja, jó lenne, ha a termelők mellett a forgalmazók és a fogyasztók is tisztában lennének az új szabályokkal.

A borvidéki tanács, hasonlóan az országban működő más szervezetekhez, két évvel ezelőtt alkotta meg a borvidékre vonatkozó termékleírást, amit a miniszteri jóváhagyás után hagyott jóvá az illetékes uniós szervezet.

A termékleírásban rögzítik, hogy a borvidékhez tartozó 16 településről "Badacsony" vagy "Badacsonyi" néven milyen szőlőfajtából, termesztési, feldolgozási, kiszerelési feltételek betartása mellett kerülhet forgalomba bor. A konkrét szabályok bortípusokként meghatározzák például az alkohol- és savtartalom határait, az érzékszervi jellemzőket - szín, illat, íz, zamat -, rendelkeznek a speciális borászati eljárásokról, például a prés használatáról, az érlelés idejéről, az edény anyagáról, jégbor esetében a szüreti hőmérsékletről.

A tavalyi szürettől a "Badacsonyi" elnevezést csak üvegpalackon lehet használni, mondja Borbély Gyula (Fotó: Győrffy Árpád)

A termékleírás rögzíti azt is, hogy a borvidék egyes szűkebb térségeinek elnevezését milyen feltételekkel lehet a bor elnevezésében feltüntetni. Ilyen lehet a települések neve és a borvidéken található hét szőlőtermő hegy - Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Gulács, Tóti-hegy, Sabar-hegy, Bács-hegy - nevének használata. Ezeknél még szigorúbb előírásoknak kell megfelelni. Például a felhasznált szőlőnek legalább 95 százalékban az adott kisebb földrajzi egységből kell származnia. A hegy megjelölése esetén az átlagterméssel, a mustfokkal kapcsolatos szabály is szigorúbb. Tehát egy "Badacsonyi Badacsony-hegyi olaszrizling" készítésére szigorúbb előírások vonatkoznak, mint egy "Badacsonyi olaszrizlingre" - mutatta be a rendszert Borbély Gyula.

Ami minden "Badacsonyi" néven készülő borra érvényes, hogy csak üvegpalackban hozható forgalomba. Ez alól egyedül az adott termőhelyen belül, a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített, saját termelésű borai jelentenek kivételt - hangsúlyozta az elnök.

A palackos kiszerelés maximális méretét a vonatkozó törvény két literben határozza meg. Ennek megfelelően a "Badacsonyi" bor üvegpalackja is legfeljebb ekkora lehet.

A fentiek tehát azokra a borvidéken termelt, készített borokra vonatkoznak, amelyek címkéjén fel akarják tüntetni a "Badacsonyi" elnevezést. Ha egy termelő nem az előírt feltételek szerint készíti a borát, vagy például műanyag kannában, PET palackban vagy más tároló edényben akarja forgalmazni, akkor a minőségtől függően más megjelöléssel hozhatja forgalomba - figyelmeztet az elnök.

Így külön termékleírás rögzíti például a "Balatoni" néven fogalomba hozható borok készítésének szabályait is, ami nem tartalmaz megkötést a kiszerelésre.

Ahogy alapesetben a borvidéki borok, úgy ma ez is a korábbi "minőségi bor" kategóriának felel meg. Ugyanakkor már rugalmasabb lehetőséget ad a felhasznált szőlő beszerzésére, mivel a régióhoz tartozó borvidékeket itt egy egységként kezeli.

Jelenleg még létezik a "Balatonmelléki" elnevezés is, ami a tájbornak felel meg. Ez a minőségi borokénál enyhébb szabályozás, például nagyobb termésmennyiséget is elfogadhatónak tart.

Mint Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára elmondta, a borrégió kezdeményezésére rövidesen várhatóan megszűnik a "Balatonmelléki" kategória, helyébe a "Balatoni" lép. Az erre vonatkozó anyagokat már leadták a minisztériumnak, a változás legkorábban az idei szüretű borokra vonatkozhat.

 

 

A megyénket érintő borvidékek közül "Balaton-felvidéki" bort és "Somlói" bort a badacsonyival azonos kiszerelési szabályok alapján lehet forgalmazni. "Nagy-Somlói" néven készülő bort alapesetben nem lehet "egy utas, műanyag tárolóedényben (PET palack)" forgalomba hozni, tehát kannában igen. A "Balatonfüred-Csopaki" névnél csak a dűlős vagy speciális boroknál kötelező az üveg használata, illetve a borvidékhez tartozó "Tihanyi" nevet is csak üvegen vagy pincei fogyasztásnál lehet használni, a "Csopaki" név pedig csak helyi olaszrizlingek üvegpalackjára kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!