Hírek

2013.01.17. 06:34

Hóhelyzet Veszprém megyében - Kezd helyreállni a rend

A rendőrség kora délután feloldotta a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat. A rendkívüli hóhelyzet miatt csütörtökön borult a menetrend, hazaengedték a diákokat.

MTI

Pénteken újabb 8-10 centi hó várható.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatójáról ide kattintva olvashat!

 

18:00

Kezd helyreállni a rend

Csend és rend Ajkán. A főbb utak, utcák járhatók, a járdákon a gyalogosoknak azonban még néhol figyelni kell a jegesedésre. A bicikliutakon is eltolták a havat: vannak bátrak, akik ilyenkor is a kétkerekű társukat választják közlekedésre. Jellemzően 20-30 centis a hólepel. A fiatalok már használatba vették a templomdombot, szánkóznak, hógolyóznak és hóembert építenek. Az ajkai buszpályaudvarról menetrendszerűen indulnak, 5-15 perc késéssel közlekednek a járatok.

 

 

17.00

Ajkai és tapolcai hóhelyzet: minden út járható

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tapolcai üzemmérnöksége tájékoztatása szerint csütörtökön késő délután minden út járható a térségben. Kisebb hóátfúvások vannak a szél miatt például a 84-es úton a Fekete kastélynál, Nemesgulács és Káptalantóti, Devecser és Tapolca, Nyirád és Sümeg, Tótvázsony és Nagyvázsony között, de az utak járhatóak. A gépek folyamatosan dolgoznak, leginkább a Káli-medencében van munkájuk ebben az időszakban.

Az ajkai üzemmérnökségen a devecseri és a megyehatári szakaszról jelentettek problémákat. Az átfúvások miatt nehezebb a közlekedés, de nem járhatatlan egyetlen út sem és lezárt szakasz sincs, az utakat kiszélesítették. A nyolcas főút nagyrészt tiszta, nedves, a megyehatárnál vannak átfúvások, ahol havas, jeges a burkolat. Óvatosan kell közlekedni.

Pápán és környékén nincsenek hótorlaszok

Közel húsz centiméternyi hó esett a városban és környékén az éjjel. Mint azt Polgár Elemértől, a Magyar Közút Kht. pápai üzemmérnökségének vezetőjétől napközben megtudtuk, tizenöt hóeke dolgozott folyamatosan a városkörnyék útjain. A hó mély, de szél egyelőre nem fúj, így hótorlaszokra nem kell számítani. A személyautókkal utazni akaróknak mégis meg kell gondolniuk, hogy kocsiba üljenek-e, vagy a tömegközlekedést vegyék inkább igénybe.

A délelőtt folyamán a Bakonyban, a 83-as Városlőd és Pápa közti szakaszát a rendőrség elzárta a kamionok, nyergesvontatók elől. Bánhidi László, a Városgondnokság vezetője elmondta, hogy a városban folyamatosan dolgoznak a gépek és a szakemberek, a munka hajnali kettőkor kezdődött. Tizenhat munkagép takarítja a járdákat, lépcsőket, buszöblöket, gyalogátkelőket. A hó nedves, így az esetleges szél sem „lepi meg” a hómunkásokat. A havazás délután erősödött, majd megszűnt.

Boros Tamás, a megyeszéli Magyargencs polgármestere éppen traktorban ült reggel, amikor telefonon kerestük. Mint mondta, a közútkezelő gépeit a helyi vállalkozók is segítik munkagépeikkel. Havat lapátolnak az önkormányzat dolgozói, a falusiak is, az idősebbek háza előtt a szomszédok dolgoznak. A buszközlekedés zökkenőmentes, és a személyautó-forgalom is folyamatos. Éjszaka azonban újabb hóra, illetve hideg időre lehet számítani. Este kaptuk a hírt, hogy a város iskoláiban péntekre tanítási szünetet rendeltek el.

 

14:03

Füreden a hóval együtt kezdtek

Balatonfüreden a havazás kezdetekor, hajnali egy óra után indultak meg a gépek a forgalmasabb utak tisztítására, válaszolta érdeklődésünkre Somogyi László, a város kommunális feladatait végző Probio Zrt. vezérigazgatója.

 

 

 

 

 

 

A hétfői havat itt is már korábban letakarították, és a megye más részeinél melegebb időjárás is segített abban, hogy a friss hó se akadályozza nagyon a közlekedést.  Két nagyteljesítményű négykerék meghajtású, több funkciós gépük közül egy meghibásodott szerdán. Ha a szórási munkában nem is tudták pótolni, a hó toláshoz egy hasonlót tudtak bérelni egy vállalkozástól és egy további saját gépet is be tudtak állítani. Összesen mintegy 25 személlyel és 10 járművel dolgoznak, a gépek közül többet erre a célra bérelnek.

A közútkezelők fennhatósága alatt lévő 71-es főúton kívül minden más utca hozzájuk tartozik. A munkát az önkormányzat által elfogadott terv szerint, három ütemben végzik. Elsőként a legforgalmasabb utak, az Ady, Kossuth, a Jókai, az Arácsi, a Lóczy és a Fürdő utca kerülnek sorra, utána további két lépcsőben a többi. Ha nem alakul ki rendkívüli helyzet, akkor egy nap alatt eljutnak mindenhová. Szükség esetén külső vállalkozásokat is bevonnak a takarításba.

 

Hóhelyzet Pápán és környékén 14 órakor

Megszűnt a havazás a városban, így az olvadás is megkönnyíti az utcákon felgyülemlett hó eltakarítását. Ezen továbbra is dolgoznak a Városgondnokság gépei és munkásai. A délutánra jelzett szél még nem érte el a várost, ellentétben a városkörnyékkel: A megyehatáron (Győr-Moson-Sopron és Veszprém) fekvő Kemenesszentpéteren komoly gondokat okoztak a hóátfúvások. A Pápáról a környező településekre induló buszjáratok kora délután még elindultak, az előrejelzések szerint később kritikussá válhat a közlekedés. Folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút Kht. hóekéi is, a környéken nincs a forgalom elől elzárt település.


13:52
Feloldották az útzárat

Feloldotta a rendőrség a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a 8-as főútvonalon, a Veszprém-Csatári-hegy és a Veszprém-Tapolca elágazó között befejeződött a veszteglő járművek műszaki mentése, a forgalom már zavartalanul haladhat.    Korábban a rendőrség a 82-es és a 83-as főút Veszprém megyei szakaszára is kiadott forgalomkorlátozást, és lezárta az utat a nehézjárművek elől; ezt a korlátozást is feloldották - közölte Gaál Csaba.


13:40
Lezárt útszakasz

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 13 órai jelentése alapján továbbra is havazik a Dunántúl nyugati és északi területein. Hóátfúvások miatt több útszakaszt is le kellett zárni, illetve több főúton leállították a nehézgépjármű forgalmát. Elzárt települések azonban továbbra sincsenek. Hóátfúvás miatt le van zárva Veszprém megyében a 8406-os jelű út Kemenesszentpéter és a megyehatár között szakasza és Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű út Páli és Vásárosfalu között.

 

13:39
Kismamának segítettek a rendőrök

Az erős havazásban a zirci rendőrőrs parancsnoka és egy körzeti megbízott segített eljutni a veszprémi kórházba egy vajúdó kismamának csütörtök délelőtt. 

Az őrsparancsnok kollégájával a 82-es számú főutat ellenőrizte, ahol a hóban elakadt kamionok műszaki mentése folyt éppen. A gépkocsisor a nehezen járható útszakaszon a mentés miatt feltorlódott, időnként beállt. Egy kétségbeesett férfi rohant ekkor oda az egyenruhásokhoz, és elmondta, hogy a veszprémi kórház szülészetére tart vajúdó feleségével, de beragadtak az álló gépkocsisorba.

A rendőrök egyből gondoskodtak arról, hogy a szülni készülő nőt szállító gépkocsi soron kívül eljusson a kórházba. Egy megkülönböztető jelzést használó járőautó felvezetésével elindultak Veszprém irányába, közben rádión értesítették a megyei ügyeletet az esetről. A veszprémi rendőrök gondoskodtak arról, hogy a nehezen járható utakon mindig gyorsan átjussanak.Az ügyeletes telefonon értesítette a kórházat, így amikor odaértek már vártak a kismamára és egyből a szülőszobába tolták be.

13:37
Hó van, hóhelyzet nincs - A Bakonyban megszokták a telet

- A Bakonyban megszokták a telet, ha ilyenkor hó esik, nem áll meg a világ, az élet a körülményekhez igazítva megy tovább - így értékelte a helyzetet Zirc és Bakonybél polgármestere is. 

Beletartozik ebbe az is, hogy Zirc két középiskolájában (III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és  a Reguly Antal Szakképző Iskola) csütörtökön mindössze három órát tartottak meg. (Ennél az óraszámnál a tanítási nap érvényesnek tekintendő, nem kell helyette másik napon tanítást elrendelni.) Mivel délelőtt 10 óráig 82-es út Veszprém-Zirc közti szakaszát lezárták, a III. Béla Gimnáziumban több mint 100 tanuló és a tanároknak közel fele hiányzott. Az intézményben pénteken a rendes menetrend szerint kezdik a munkát. 

Zirc városán belül lehet közlekedni, az utakat folyamatosan tisztítják, járnak a helyi járatok is - tudtuk meg Ottó Péter polgármestertől. A közterületeken, járdákon a hóeltakarítást, síkosságmentesítést a Zirci Városüzemeltetési Kft. látja el, az utak tisztítását az önkormányzattal kötött szerződés alapján helyi vállalkozó végzi. 

A Zirc-Bakonybél útszakasz csütörtökön járható volt - ezt Baky György, Bakonybél polgármestere saját tapasztalata alapján is megerősítette. Ez csak azért lehetséges, mert folyamatosan tisztítják, hiszen a héten 35-40 centiméter hó esett. A településen is takarítják a havat, ehhez megfelelő felszerelésük is van, egy négykerékhajtásos tűzoltóautóra szereltek tolólapot. A szociális étkeztetést is megoldják, az önkormányzat saját tulajdonú konyhájában főznek, az ételt a községben mindenhová el tudják juttatni - közölte Baky György.

 

 

 

Herenden a közútkezelő helyett is dolgoznak 

Herenden tíz ember dolgozott reggel négy órától az utcák, utak, járdák megtisztításán. A déli órákban volt hó az utakon, de mindegyiken legalább egyszer oda-vissza végigmentek a gépekkel. Mivel a hétfői hó maradványait  már korábban eltávolították, mindegyik megfelelően járható - tudtuk meg Vajai László polgármestertől. A városgondnokság dolgozói Jenei István vezetésével két nagyobb traktor mellett egy kisebb kerti traktorral és kézi erővel tisztítják az önkormányzati kezelésben lévő területeket. A munkájukat közmunkások és büntetést töltő személyek is segítik.  Mivel a közútkezelő gépei csak később szoktak megérkezni abban a két utcában is a város végzi el az első tisztogatást, ahol egyébként ez a közútkezelő dolga lenne. Hisz ezek nélkül nem tudnának közlekedni.

Az utcákat, a közintézmények előtti területeket és a buszmegállókat az önkormányzat hóeltakarítási terve szerint tisztítják. Ha kell külső segítőket is bevonnak. Kedden is két helyi vállalkozó önként besegített gépével a hétfői hó maradékának eltávolításába, és a porcelánmanufaktúra is folyamatosan maga tisztítja a gyár környékét.

 

11:58
Ingyenes a tömegközlekedés

A hóhelyzetre tekintettel, valamint a közlekedési anomáliák tompítása érdekében csütörtökön és pénteken ingyenes lesz a tömegközlekedés a Balaton Volán szolgáltatási területéhez tartozó Veszprémben és Balatonfüreden, tudta meg lapunk. Az információt a volántársaságnál megerősítették, így e két napon a helyi járatokra jegy nélkül is fel lehet szállni.

 

 

 

 

Fotó: Orosz Péter

 

 

11:39
Borult a menetrend

A Napló megkeresésére megyénk közlekedési vállalatainál – Bakony, Balaton, Somló Volán – megerősítették, a helyközi járataik minden irányba elindultak. A hóesés miatt azonban az utak nehezen járhatóak, ezért minden vonalon késésekre lehet számítani. A megyében elakadt autók és ezek mentése miatt hosszabb-rövidebb ideig állt már a forgalom több főútvonalon is, ezeken a helyeken a buszok is kénytelenek voltak vesztegelni. Emiatt a klasszikus menetrendi ütemezés felborult, ahogy beérkeznek a végállomásokra a járatok, már veszik is fel az új útirányt. Vélhető, hogy ez az állapot 1-2 napig biztosan fennmarad. 

 



Hóhelyzet Pápán 11. 30-kor


Folyamatosan és egyre sűrűbben esik a hó a városban és a városkörnyéken. A közutakon dolgoznak a hóekék, az utak hókásásak, néhol letaposott hó nehezíti a közlekedést. A munka a városban is folyamatos, a Városgondnokság kisgépei a járdákat, lépcsőket, gyalogátkelőhelyeket fokozott figyelemben részesítve hómentesítik a várost. Természetesen egy időben nem jutnak el minden utcába, ezért a lakosok türelmét és megértését kérik. Megtudtuk azt is, hogy mind a városi, mind a városkörnyéki iskolák gondoskodtak a bejáró tanulók időbeni hazajutásáról.

11:17
Hazaküldték a diákokat, pénteken nem lesz tanítás

Részletekért kattintson ide!

10:44
Hómunkásokat várnak

A városra 24 óra leforgása alatt majd 20 centi hó hullott. A Veszprémi Kommunális Szolgáltató (VKSZ) Zrt. teljes kapacitással dolgozik, 22 gépjárművük rója az utakat, mondta lapunknak Göttlinger László vezérigazgató. Ennek eredményeként a város főközlekedési útjai járhatók, s nincs nagyobb fennakadás a tömegközlekedésben sem. Az irdaltan nagyságú munka elvégzése érdekében jelenleg már 50 ember alkalmaznak hómunkás, de további hómunkásokat várnak nyolcórás műszakokba. Jelentkezni a VKSZ Kistó utcai telepén lehet, csütörtökön 14 óráig.

 





 


10:34
Késések a vasúti közlekedésben

A havazás miatt az ország nyugati felében, így megyénkben is késnek a vonatok, kaptuk a tájékoztatást a MÁV-tól. A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést. A nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés. Nemcsak a hó, hanem a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt több vonalon váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést: a Celldömölk–Zalaegerszeg, a Celldömölk–Győr és a Celldömölk–Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

A hóborította területeken a több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV: a váltófűtő berendezések mellett a szombathelyi és a pécsi igazgatóság területén közel kétszáz készenléti szolgálatban lévő vasutas teljesít szolgálatot - valamint ha szükséges más munkakörben dolgozó kollégákat is átvezényelnek - az akadályok megszüntetéséhez.

 

10:29
Magyar Közút: nehézjárművek ne induljanak útnak Veszprém megyében!


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 67 munkagéppel végzi a hóeltakarítást Veszprém megyében, de a folyamatos munka ellenére több útszakasz nehezen járható - közölte a  társaság szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor azt kéri, hogy nehézgépjárművel, főként nyerges vontatóval ne induljanak útnak a megyében, délutánra erős hóátfúvások várhatók.

A szóvivő elmondta, hogy a megyében délelőtt tíz órára átlagosan 20 centiméter hó esett, az intenzív havazás jelenleg is tart. Közlése szerint a folyamatos munka ellenére az általuk üzemeltetett útszakaszok egyelőre nehezen járhatóak a tehergépjárművekkel közlekedők számára.
Délután az erős széllökések következtében hóátfúvások várhatóak, ami jelentős fennakadást okozhat a közlekedésben - tette hozzá a szóvivő.

 

10:15
Lezárták a kamionok elől a 8-as utat a csatári elágazónál

Feloldották a műszaki mentés miatt elrendelt útzárat a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán, az útgyűrűn, a csatári elágazónál viszont lezárták az utat a havazás miatt a kamionok elől - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-t. 

Gaál Csaba elmondta, hogy az útgyűrű havas útján, ahol korábban egy kamion csúszott meg, ismét lehet közlekedni. Lezárták viszont a Veszprém-Csatár-hegyi elágazónál lévő szakaszt az ott bajba került kamionok műszaki mentése idejére; a forgalmat rendőrök irányítják.   

Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók a 8-as úton.

10:06
Rövidített tanórák


Információink szerint a veszprémi iskolákban a rendkívüli hóhelyzetre tekintettel rövidített órákat tartanak, és a reggeli késéseket nem kell igazolniuk a tanulóknak. Ha a pedagógusok indokoltnak tartják, akár előbb is hazaengedhetik a bejáró gyerekeket a szokásosnál. A nemesvámosi Waldorf iskolában csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendeltek el az erős havazás, a nehezen járható utak miatt.

Tótvázsony és Veszprém között a helyzet rosszabbodására lehet számítani 
Csütörtökön a reggeli órákban a Tapolca-Veszprém közötti út Nagyvázsony-Veszprém közötti szakaszán a korábbi téli napokon megszokott volt a hóhelyzet. Nagyvázsony és Tótvázsony között csak a letiport friss hó egy része miatt kellett kicsit óvatosabban menni. Tótvázsony és Veszprém között a frissen esett hó mellett a hétfői hóesésből megmaradt, eljegesedett latyak is nehezítette a közlekedést.

 

Tótvázsony és Veszprém között a helyzet rosszabbodására lehet számítani

Csütörtökön a reggeli órákban a Tapolca-Veszprém közötti út Nagyvázsony-Veszprém közötti szakaszán a korábbi téli napokon megszokott volt a hóhelyzet. Nagyvázsony és Tótvázsony között csak a letiport friss hó egy része miatt kellett kicsit óvatosabban menni. Tótvázsony és Veszprém között a frissen esett hó mellett a hétfői hóesésből megmaradt, eljegesedett latyak is nehezítette a közlekedést.

 

Nemesvámos mellett egy személygépkocsi csúszott árokba, de segítséggel végül ki tudott jönni (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A jeges, havas út valószínűleg az út tisztítását is nehezítené, de reggel fél nyolc és fél tíz között a közút fenntartónak csak egyetlen járművével találkoztunk, egy sószóróval, ami békésen várna a hidegkúti elágazó árkába csúszva, hogy kollégái majd kimentik. 

A közútkezelő gépe több órán át várta a hidegkúti elágazóban, hogy kiszabadítsa valaki (Fotó: Győrffy Árpád)


Ugyanitt az út másik oldalán, a kövesgyüri bekötőút csatlakozásánál egy teherautó akadt el a főútra a belógva. Mivel az eleje az út kétharmadáig beért, és éppen itt kanyarodik az út, a Veszprém felől érkező autósok a szakadó hóban orosz rulettként kísérletezhettek a kikerülésével, mert nem láthatták, hogy jön-e jármű a másik irányból. A sofőr csak néha segített a közlekedőknek. 

 


A hóba ragadt teherautó majdnem teljesen elzárta a főutat  (Fotó: Győrffy Árpád)

A mentőnek is úgy kellett kerülni, hogy nem lehetett teljesen biztos abban, jön-e valaki szemben (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Teherautó foglalta el a Veszprém körüli elkerülő tapolcai elágazójánál is a Bánd felől Tapolca felé forduló sávot is.  De ez csak az elfordulni akarók helyzetét nehezítette.

Amennyiben a meteorológiai előrejelzések beválnak, a Tótvázsony-Veszprém közötti szakaszon továbbnöveli a várható problémákat, hogy a műanyagból készült hófogók jelentős része a széltől és a hó súlyától elfeküdt.

Nagyvázsonyban a falun átvezető utakon jól lehet közlekedni. Az önkormányzati kezelésű utcákban az illetékesek által kiemelt jelentőségűként kezelt utakat takarítják.

 



A tapolcai közútkezelők megfelelően letisztították a vázsonyi főutakat (Fotó: Győrffy Árpád)

 

 

Ezeken a hófogókon akadály nélkül tovább száll a hó az út felé (Fotó: Győrffy Árpád)

 


09:58
Hóhelyzet Várpalotán - Reggel 4 óra óta takarítják az utakat 

Jelentős mennyiségű hó esett Várpalotán is, a helyi közüzemi szolgáltató kft. reggel 4 óra óta takarítja az utakat. - Hat munkagéppel és 30 téli munkással dolgozunk megállás nélkül. Meghatározott ütemterv szerint folyik a munka, első körben a főútvonalak, a buszútvonalak kerülnek sorra, illetve a rendőrség és a kórház felé vezető útszakaszt tisztítottuk meg, közben a járdák és a buszmegállók is sorra kerültek. Kérjük a lakosság megértését, ugyan 24 órás szolgálatban tisztítjuk a várost, ám azonnal nem érhetünk oda minden egyes utcába - mondta el kérdésünkre Horváth Tamás, a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója.

Vannak olyan utcák is, amiken csütörtökön délben a hétfői egy része és a frissen esett 15-20 centis réteg együtt nehezíti a közlekedést. Az utcák kijáratánál ráadásként még a máshonnan odatolt hóból emelt torlaszok is újabb akadályokat jelentenek.

 

 

 

Várpalotai kép csütörtökön (Fotó: Pintér László )


 

09:53
Pápai helyzet

Közel húsz centiméternyi hó esett a városban és környékén az éjjel. Mint azt Polgár Elemértől, a Magyar Közút Kht. pápai üzemmérnökségének vezetőjétől megtudtuk, tizenöt hóeke dolgozik folyamatosan a városkörnyék útjain. A hó mély, de szél egyelőre nem fúj, így hótorlaszokra nem kell számítani. A személyautókkal utazni akaróknak mégis meg kell gondolniuk, hogy kocsiba üljenek-e, vagy a tömegközlekedést vegyék inkább igénybe. Mint megtudtuk, a Bakonyban, a 83-as Városlőd és Pápa közti szakaszát a rendőrség elzárta a kamionok, nyergesvontatók elől. Bánhidi László, a Városgondnokság vezetője elmondta, hogy a városban folyamatosan dolgoznak a gépek és a szakemberek, a munka hajnali kettőkor kezdődött. Tizenhat munkagép takarítja a járdákat, lépcsőket, buszöblöket, gyalogátkelőket. A hó nedves, így az esetleges szél sem „lepi meg” a hómunkásokat. Boros Tamás, a megyeszéli Magyargencs polgármestere éppen traktorban ült, amikor telefonon kerestem. Mint mondta, a közútkezelő gépeit a helyi vállalkozók is segítik munkagépeikkel. Havat lapátolnak az önkormányzat dolgozói, a falusiak is, az idősebbek háza előtt a szomszédok dolgoznak. A buszközlekedés zökkenőmentes, és a személyautó-forgalom is folyamatos.

A város sétáló utcáját, a Kossuth utcát az üzletek tulajdonosai is takarítják (Fotó: Nagy Imre)

09:25
Megyei körkép
Az erős havazás miatt árokba csúszott kamionokat, teherautókat mentenek a tűzoltók. A Veszprémből Zirc, illetve Győr felé vezető 82-es úton kamion és teherautóstop van, személyautók még közlekedhetnek. 

A Napló kérdésére Bakos György tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő mondta el mindezt. A megye tűzoltói a csütörtöki napon reggel kilenc óráig összesen 13 esetben vonultak ki árokba csúszott kamionokhoz, teherautókhoz, személyi sérülés egy esetben sem történt. Jelenleg a Veszprémet elkerülő útgyűrű két részén dolgoznak. A Kádártai úti hipermarket közelében egy árokba csúszott kamiont próbálnak kihúzni, míg a csatári és a tapolcai elágazó közötti emelkedőn egy megakadt kamion továbbhaladásában segédkeznek. Bakos György hozzátette, nincs elzárt település a megyében, ám az erős havazás miatt a 82-es úton kamion- és teherautóstopot hirdettek, személyautók még közlekedhetnek a Veszprémből Zirc, illetve Győr felé haladó úton.  

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatósága mindegyik gépet hadra fogta, még a bérelt eszközöket is berendelték. Hiába dolgoznak teljes kapacitással, egyelőre csak a főútvonalakon – egyes- és kettes számjegyű utak – tudják takarítani a havat. Hiába mentek végig egy-egy szakaszon, az erős havazás miatt szinte mindig kezdhetik újra a munkát. Az alsóbbrendű utakra egyelőre esély sincs, hogy bejussanak. 


09:25
Tapolcai hóhelyzet
Tapolcán és környékén az éjjel 20 centiméteres hó esett, azóta is folyamatosan esik a hó. A Veszprém Megyei Közútkezelő Kht. Tapolcai üzemmérnökségének vezetőjétől, Czigler Lászlótól megtudtuk, hogy a lesencetomaji emelkedőnél egy busz a szalagkorlátnak csúszott, Szigligetnél két busz akadt el, mindegyiket mentik a katasztrófavédelem munkatársai. Személyi sérülés nem történt. A térség minden útján lehet közlekedni, de nagy óvatosság mellett. Az utakon öt-tíz centis hósár van, csúszósak. Dörgicse és Vászoly közt a fák ága kihajlanak az útra és letöredeznek a hótól, a közútkezelő dolgozói a helyszínen vannak. A munka akadályozhatja a forgalmat. Amennyiben délután szél lesz, az tovább nehezíti a közlekedési helyzetet. 

09:22
Ajka és környéke

Ajkán és környékén 20-25 centiméteres hó esett az éjjel és továbbra is szakad a hó. A közútkezelő gépei egész éjjel kint voltak, folyamatosan dolgoznak. ha nehezen is, de minden út járható, elzárt település nincs. A 8-as út dombjain lassan haladnak a kamionok, de elakadt jármű nincs. A Veszprém Megyei Közútkezelő Kht. Ajkai üzemmérnökségének ügyvezetője, Pákai Péter reménykedik, hogy nem támad fel a szél, de azt ajánlja, aki teheti, ne induljon útnak ma.


09:22
Veszprémi helyzetkép

A veszprémi Egry-lakótelepen csak a főutakon járt hókotró, a kisebb utcákban nehezen járhatóak az utak, az élelmiszerüzletbe érkező teherautók, áruszállítók is igen nehezen haladtak. A járdák havasak, csúszósak.

 

Fotó: Orosz Péter

 



Fotók: Szabó Péter Dániel

Olvasónk, Péter Pál küldte az alábbi fotót Veszprémből a Malom utcából

08:55
A közútkezelő közleménye 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 45 munkagéppel végzi a hóeltakarítási munkákat, azonban a folyamatos munkavégzés ellenére az általuk üzemeltetett útszakaszok egyelőre nehezen járhatóak a tehergépjárművekkel közlekedők számára, a megye teljes területére igaz ez, főleg a 8-as, 83-as és 84-es főutak térségében.

A társaság ezért arra kéri a nehézgépjárművekkel, főleg a nyerges vontatókkal közlekedőket, hogy egyelőre ne induljanak útnak Veszprém megyében, mivel több útszakaszon is könnyen elakadhatnak, megcsúszhatnak. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon tájékozódhatnak - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

08:39
Lezártak két útszakaszt Veszprém megyében


Lezárták a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a kamionok elől - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. 

Gaál Csaba elmondta: a veszprémi szakaszon elakadt kamion mentése miatt van útzár, míg a Pápa-Városlőd közötti bakonyi útvonalat megelőzés céljából zárták le.

07:57
Veszrém megyei útjai havasak, de járhatók

Veszprém megye útjai vékonyan havasak, de járhatók - mondta az MTI érdeklődésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. veszprémi igazgatóságának ügyeletese csütörtökön. 

Krautheim László közölte: éjjel 10-15 centiméternyi hó esett Veszprém megyében. Folyamatosan tisztítják az utakat, amelyeket most vékony rétegben hó fed.    Az ügyeletes elzárt településről, járhatatlan útról nem tudott. Hidegkúton, ahová az elmúlt napokban egy ideig nem lehetett bejutni, megtisztították a bekötőutat, így ez a Balaton-felvidéki zsákfalu is megközelíthető.    Fél nyolckor Herendnél, a veszprémi útgyűrűnél a 8-as úton, valamint Litéren két-két kamion vesztegelt, de a mellettük lévő sávokban haladt a forgalom - tette hozzá.

 

07:23
Kamionstop a 82-esen, Cseszneknél

Az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát – közölte csütörtök reggel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. 

Kocsis Tünde alezredes elmondta: a korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat.     A Magyar Közút Zrt. győri főmérnöksége arról tájékoztatott, hogy téli felszereléssel és lassabban ugyan, de a megye összes többi útja járható. A várhatóan egész nap tartó havazás és a szél miatt arra kell számítani, hogy a több helyen hófúvások is zavarhatják a közlekedést.


07:02
Kamionok, személyautók akadnak el Veszprémnél a 8-as úton 

Veszprém, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Kamionok, személyautók akadtak el Veszprémnél a 8-as úton - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön.
Nádai Tamás elmondta: a havas úton elakadt járműveket az igazgatóság munkatársai segítik. Éjszaka az újabb havazás miatt hét esetben vettek részt bajba jutott autósok, jórészt kamionosok mentésében.    Az ügyeletes járhatatlan útról, elzárt településről nem tudott Veszprém megyében. 


6:53
Kamion és busz nem közlekedhet Veszprém és Zirc között


Veszprém, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Lezárta a rendőrség a kamionok és a buszok elől a 82-es utat Veszprém és Zirc között - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök reggel az MTI-t.
Gaál Csaba elmondta: a bakonyi utat a havazás miatt zárták le, hogy a rossz útviszonyok miatt ne akadhassanak el nehéz járművek.

 

 

 

 



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint hóátfúvások nehezítik a közlekedést a Dunántúl nyugati területein - az intenzív havazás nyomán több útszakaszon lelassult a közlekedés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb 7 órai jelentése alapján gyakorlatilag a teljes Dunántúl területén havazik. Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben.

A Dunántúlon a déli területeket kivéve mindenütt változó intenzitással havazik. A reggelig lehullott friss hó átlagos vastagsága a nyugati megyékben 1-15 centiméter között van. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A térség útjai még járhatók, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelt. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 300 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A hó eltakarítását az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először a főutakon, főútvonalakon, forgalmasabb útszakaszokon, majd a mellékutakon végzi el a társaság. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkagépeinek mozgósítását az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésein kívül a 213 darab útmeteorológiai államosának adatai, az útellenőreinek beszámolói és a webkamerahálózatának képei alapján rendeli el. Január 14-e reggeltől január 17-e reggeléig a társaság több száz gépe összesen több mint 9000 munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 10 000 tonna sót, 13 tonna kalcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.

Nagy intenzitású, folyamatos havazás idején a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek. A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!