Hírek

2015.02.17. 15:50

Jóság, igazság és szeretet - Emlékezés Jáger Ida filozófusra, a Pannon Egyetem docensére

Jóság, igazság és szeretet. Jáger Ida ezt képviselte gondolataival, szavaival és cselekedeteivel.

Balla Emőke

Sokakat megrázott a halála. Mégis sokan vallják, hogy szívükben örökké él, téren és időn kívül létezik. Lélekben mindig velük lesz.

Jáger Ida gyógyszerészként végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd filozófia szakos előadóként az ELTE-n, bölcsészdoktori címet 1973-ban szerzett. A filozófiai tudomány kandidátusa 1969-től tanított a Pannon Egyetemen, 1981-től egyetemi docensként. Őt azonban nehéz pusztán tényekkel, adatokkal leírni, sokkal inkább tanár kollégákkal, tanítványokkal, zirci és veszprémi barátokkal. Kortalan volt, a nagybetűs Nő megtestesítője. Mindig finom, ízléses, stílusos és elegáns. Kecses női külseje erős akaratot és határozott célokat takart. Egyesítette magában a legértékesebb női-férfi tulajdonságokat, a teljes ember ragyogó példáját nyújtotta.

Kollégái, tanítványai így vallottak róla: „Ahol megfordult, hatással volt a történésekre, a szervezeti kultúra formálójává vált. A karbantartási konferencia résztvevőinek hosszú időn át a lelki karbantartója volt. Nem találkoztam más olyan emberrel, aki ilyen szinten képes volt simogatóan bírálni.”

Jáger Ida stílusos és elegáns volt. Kecses női külseje erős akaratot és határozott célokat takart (Archív fotó: Braun Zsuzsa)

„Ida nekem MamIda volt. Anyámként szerettem. Talán a lélek jobban tudja, kire kell igazán figyelnünk, kitől kell tanulnunk, kivel van közös feladatunk az életben. Ida mélyen ismerte önmagát és lelke irányításával élte életét. Látta a szemmel nem láthatót és érezte a nagy összefüggéseket.”

„Ő olyan volt, mint a szél; megtisztító, simogató, ringató, felemelő, melengető, elsöprő, felkavaró, megnyugtató, mindig újat, mást, valami fontosat adni tudó. Ő tudott adni és befogadni. Tette ezt figyelő hallgatásával, tartalmas, értékes beszélgetéseivel. Tudta, a kimondott szónak ereje van. Időt adott a pillanatnak, tudta élni, megélni az életet. De nemcsak a szavaival tanított, hanem közlésének módja, jelensége, lénye újabb jelentéstartalmakat hordozott és adott szavainak. Meg tudta különböztetni a lényegest a lényegtelentől.”

„Az egyetemi tanulmányaim során ismertem meg: mérnöki kommunikáció, illetve személyiségfilozófia szakszemináriumot tartott nekünk. Egyenrangú félként kezelt bennünket, szem előtt tartotta azt, hogy különbözőek vagyunk, és aki hozzá fordult, örömmel segített abban, hogy a saját egyéniségének megfelelően kibontakozhasson. Olyan hasznos és lényeges dolgokat is tanulhattunk tőle, amelyek nincsenek közvetlenül az előírt tananyagban, viszont elengedhetetlenül fontosak az életben. Jóság, igazság és szeretet. Ezt képviselte gondolataival, szavaival és cselekedeteivel. Mindig hálával fordult az emberek felé. Volt, hogy megkérdezte: 'Ha mindent elvesznek tőlünk és minden összeomolhat, akkor mi marad? Ami a szívedben van, ami az agyadban, a gondolataidban' – válaszolta, utalva az igazi értékekre.”

Zirci barátai, ismerősei is erről vallottak. Számára mindig fontosabb volt egy beszélgetés, baráti találkozás, mint a földhözragadt dolgok, mulandó értékek. A környék legnagyobb gondolkodója, koponyája, nagy tudással és bölcsességgel, mégis lehetett vele hétköznapi témákról is beszélni, mindenki ismerte és szerette őt. Egy tizenéves így írt róla: „Sokat tanultam tőle. Az emberekről, az életről, arról, hogy bármilyen idiótának is nézzenek az emberek azért, amilyen vagyok, csak legyek mindig önmagam. Bármilyen ötletem volt, ő bátorított, hogy alkossak, valósítsam meg a fejemben lévő dolgokat. S miközben tanácsokat adott, terelgetett a céljaim közelébe.”

Belelátott az emberbe. Ezt mondják a hozzá közel állók, erről tanúskodom én is. Jáger Idát csütörtökön temetik Veszprémben. Igehirdetést tart Steinbach József református püspök, szentbeszédet mond Márfi Gyula érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!