Hírek

2014.09.21. 11:50

Lázár János miniszter a közigazgatás fejlesztéséről, elektronikus ügyintézésről

Balatonalmádi - A közigazgatásnak az a feladata, hogy megkönnyítse az emberek életét, mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a jogászgyűlésen.

Balla Emőke

- Előadásában úgy fogalmazott, 2010 után szükségszerű volt a közigazgatás átalakítása.

- Új Alaptörvény, új kétharmados törvények születtek, a változás a közigazgatást sem kerülhette el. A közigazgatás az ország versenyképességének egyik fontos záloga. Másrészt a közigazgatásnak nem az a dolga, hogy megnehezítse az emberek életét, hanem hogy megkönnyítse. Ősszel értékelnünk kell az első négy év eredményeit, elkerülhetetlen, hogy további lépéseket tegyünk az ügyfelek érdekében.

- Ön értékel?

- A kormányon belül az én feladatom a közigazgatás összehangolása, a közigazgatási reform. Az állam lehet elégedett magával, de a választópolgárokon ezt nem tapasztalom. Két gyönge pontja van a magyar közigazgatásnak: az egyik az, hogyan képes a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést támogatni, hogyan lehet vállalkozóbarát. A másik az ügyfelek elégedettsége. Én soknak tartom az ügyintézési határidőt, nincs ügyfélbarát jogalkalmazás, sokszor a közigazgatás nem azt mondja meg, hogyan lehet valamit megoldani, hanem azt, hogyan nem. Hozzáállás, mentalitás, gondolkodásbeli problémákat is látok.

- Milyen változások lesznek? Csökken az ügyintézési határidő?

- Kovács Zoltán államtitkár kollégámmal együtt aki az egész területet felügyeli készülünk egy jelentést tenni a kormánynak, amely kitér arra, hogyan tudjuk az ügyfeleket jobban kiszolgálni, a bürokráciát, az eljárási költségeket, az ügyintézési határidőt csökkenteni, a jogszabályokat egyszerűsíteni, az ügyeket gyorsítani. Jelentős változás előtt állunk, minél több szolgáltatást kell tudnunk digitálisan vagy személyesen biztosítani a járási hivatalokban, a kormányablakokban. Mindenhol kell legyen a lakosság számára hozzáférhető internet kapacitás, a kormánynak, az államnak két-három éve van, hogy az állami szolgáltatásokat digitalizálja. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy valaki egy Veszprém megyei kisebb településről elektronikusan tudja ügyeit intézni, otthon ülve a postán fizetni, személyi igazolványt igényelni. A vállalati szektorban 2018-ban a vállalkozók már csak elektronikus alapon intézhetik ügyeiket.

- Sokaknak nincs számítógépe, internetje.

- A kép vegyes. Részben ellátottsági probléma, nem lefedett az ország, másrészt kapacitásbeli probléma, nem tudják megterhelni a vonalakat. A Magyar Telekommal kötöttünk egy megállapodást, 3 millió 600 ezer háztartást fogunk ellátni szélessávú internet kapacitással.

- Miniszterként elsődleges feladata, hogy a miniszterelnök munkáját segítse.

- Alapvetően a miniszterelnöknek dolgozom, munkaszervezetét irányítom és vannak olyan témák, melyek kiemelt jellegük miatt például a közigazgatás korszerűsítése hozzám tartoznak. Ehhez hívtam segítségül Kovács Zoltán képviselőtársamat, barátomat, aki Veszprém megyét, Pápát is képviseli, kiváló államtitkár és nagy lobbierő Veszprém megye számára.

- A közelgő önkormányzati választáson milyennek látja az esélyeket?

- Jók a Fidesz esélyei, de 3200 településen mindenkinek magának kell eldönteni, ki vezesse a települést. Mi azoknak a településeknek tudunk segíteni, ahol jó helyi programokat fogalmaznak meg a gazdasági növekedés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!