Hírek

2017.06.18. 17:05

Jó helyi borokkal koccintottak a tóra

Balatonfüred - A város gasztronómiai életének képviselői gyűltek össze szombaton délután a Vitorlás téren, hogy pontosan fél háromkor egy pohár borral megkínálva az arra járókat is, koccintsanak a Balatonra.

Sági Ági

Már második alkalommal tartották a Balaton Napját a tó körüli településeken, hogy felhívják a figyelmet a tó fejlődő gasztro-kultúrájára, finom boraira.

- Itt 365 napos szezon lehetne, ha minél többen észrevennék, hogy a tónál nem csak fürödni érdemes - mondta el a Naplónak Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

Bár nagyon szeles idő volt a Balaton napján, és csak kevesen fürödtek a strandokon, a Tagore sétány megtelt a nézelődőkkel. A fiatal borászokat tömörítő szervezet képviselői, és vendéglátóhely tulajdonosok, néhány üveg borvidéki nedűvel és kóstolópoharakkal érkeztek a helyszínre, majd villámcsődület szerűen fél háromkor megszólították az éppen arra járókat és mindenkit megkínáltak egy pohár borral. Egy esküvői fotózáson résztvevő pár is csatlakozott a társasághoz, ők szintén koccintottak a Balaton napjára.

- Úgy gondolom, ha a térség gasztro szereplői arccal is vállalják, hogy jó itt élni, és egész évben itt lenni, akkor ennek lesz egy közösség összekovácsoló hatása, és egyre többen lesznek erre kíváncsiak - tette hozzá az elnök.

A szakember elmondta azt is, hogy az utóbbi években gasztro-forradalom söpört végig a tóparton, aminek egyik eredménye, hogy remek hamburgert lehet enni a kis bisztrókban, de ennél sokkal jobb, hogy egyre több helyen minőségi, helyi alapanyagokból dolgoznak. Úgy véli, hogy ennek kellene mindenhol az alapértéknek lennie. Két éve dolgoznak azon, hogy a vendéglátóhelyeken mindenhol lehessen balatoni bort kóstolni.

Mára eljutottak oda, hogy egy magára valamit is adó vendéglátóhely tart helyi borokat, továbbá a ház borát is egy borvidéki termelő adja. Van már néhány olyan étterem is, ahol más borvidék borait nem lehet kóstolni. Ez nem lehet mindenhol cél, hiszen a vendégek más borvidékek zászlósborait is szívesen megkóstolják.

A Balaton napja után a borászatokban a közelgő eseményekre koncentrálnak. Július közepén kezdődik a vizes vb, augusztusban a borhetek tart a tóparti városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!