Hírek

2013.09.20. 07:13

Jó a megkezdett irány a zirci kórházban

Mikor világossá vált, hogy Tótth igazgató úr Norvégiába kíván menni és egészségszervezéssel foglalkozni, akkor leültünk beszélgetni. Elmondta, szeretné, ha az általa megkezdett munka hasonló irányba menne tovább, és megkérdezte, az ő távozása után pályáznék-e az igazgatásra.

Varga Domokos Péter

A Zirci Erzsébet Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója, beszélt erről lapunknak. Dr. Vermes Tamást arra kértük, mutatkozzon be olvasóinknak, tájékoztasson az intézmény helyzetéről, a terveiről. Szeptember 1. óta ugyanis már nem a korábbi főigazgató, dr. Tótth Árpád vezeti a kórházat, hanem megbízottként dr. Vermes Tamás. A korábbi igazgató távozása után  az államot, mint tulajdonost képviselő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőségfejlesztő Intézet (Gyemszi) a pályázat elbírálásáig a főigazgatói teendők ellátásával dr. Vermes Tamást bízta meg.

– Néhány hete ül az igazgatói székben. Benyújtja majd a pályázatát?

– Igen, most úgy gondolom. Még nem írták ki a pályázatot, az eljárás az elbírálással együtt ez év végéig, sőt a jövő év elejéig is elhúzódhat.

Dr. Vermes Tamás megbízott főigazgató szerint a kórházban bővíteni kell az orvoslétszámot azért, hogy az intézmény a leszerződött óraszámát ki tudja használni, növelni tudja a bevételét (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

– Ez alatt a rövid idő alatt milyen tapasztalatokat, benyomásokat szerzett?

– Nem csupán udvariasságból mondom, de jókat. Szerintem ez az intézmény „jól van kitalálva”, jó a struktúrája. Az elmúlt évek viharos struktúraváltását követően – közismert, hogy megszűnt az aktív ellátás – jó irányra álltak rá. A krónikus ellátás a korszerű járóbeteg-ellátással és az egynapos sebészettel hosszú távon stabilan biztosítja az intézmény jövőjét. A megyeszékhelytől ilyen távolságra ennek a funkciónak van létjogosultsága.

– Az aktív ellátás elvesztése ma is „fájó seb” Zircen, presztízskérdés is. Anyagi vagy szakmai okból kell lemondani róla?

– Ez méretgazdaságossági kérdés...

– azaz nem szakmai felkészültségi, minőségi kérdés?

– Nem, illetve nem csak. Ahol aktív ellátás zajlik, és egy héten mondjuk, mindössze három ügyeleti műtétet végeznek el, de az ügyeletes csoportot egész héten fizetni kell, a három műtét nem tudja megtermelni azt a bevételt, amiből ezt ki lehet gazdálkodni. A tapasztalt szakemberek kisebb esetszám mellett sem felejtenek el jól gyógyítani, tehát nem arról van szó, hogy a kis kórháznak törvényszerűen engednie kell a szakmai színvonalból, de a működtetésének anyagi fedezete csak bizonyos esetszám felett biztosítható.

– Zircen elismert és híres sebészet működött, nagy tudású és nagy tekintélyű sebészekkel.

– A szakmában itt szerzett elismerést magának dr. Monszpart László főorvos úr, aki 30 évig igazgatta a kórházat, és egyben a osztályvezető főorvosa volt a sebészetnek. Az édesapja is közismert sebész volt, úgy tudom, az ő nevéhez fűződik Magyarországon az első combnyakszegezés.

– Hol és mit kell változtatni?

– Inkább csak finomításról kellene beszélnünk, a krónikus ellátáson belül specialitások kialakításáról. Már Tótth igazgató úr idejében elkezdődött a hospice-ellátás (a gyógyíthatatlan betegek kulturált halálba kísérése) fejlesztése. E téren együttműködésre készülünk a Veszprémben kialakuló onkológiai központtal. További irány lehetne egy sajátos betegcsoport, az éber kómába, szakszóval a vigil kómába esettek magas szintű ápolása. Ezen a területen nem csupán térségi, de országos szinten is nagy a hiány. Gyógyulásról és gyógyításról már az éber kómások esetében sem lehet beszélni, viszont intenzív ápolást igényelnek.

– Más terülten is vannak tervei?

– Jobb teljesítménnyel kell működtetni a járóbeteg-ellátást, és elindítani a nem működő szakmákat, például gyermekgyógyászatot, urológiát, emelni a szemészet, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat rendelési idejét. El kell indítani a jelenleg még nem működő nappali kórházi ellátást, erre egyébként pályázati kötelezettségünk is van. Tovább kell fejlesztenünk az egynapos sebészetet, hiszen most a lehetőségeink 50 százalékát használjuk ki. Mindehhez jelentősen bővítenünk kell az orvoslétszámot azért, hogy az intézmény a leszerződött óraszámát ki tudja használni, optimalizálni tudja a bevételét.

 


Vermes Tamás az orvosi egyetemet 1983-ban végezte el Pécsen. Első munkahelye a Győri Petz Aladár Megyei Kórház, itt szakvizsgázott sebészetből, baleseti sebészetből és kézsebészetből, majd 15 évig dolgozott az intézményben. 1995-ben a mosonmagyaróvári kórházban ő alakítja ki, majd vezeti a baleset-sebészeti osztályt 2006-ig, eközben a Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzseri másoddiplomát szerzett. Ekkor felkérik arra, vállalja el az igazgatói tisztségét. Intézményvezetőként sem távolodik el a szakmától, heti egy napon műtéteket vállal. Az intézményt 2012. november végéig vezeti, ezt követően fél évig vállalkozó orvosként dolgozik, közben kerül kapcsolatba a Zirci kórházzal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!