Hírek

2015.01.27. 14:30

Maszkabál: Batmantől a püspökig

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak hagyományai a népi kultúrában gyökereznek. A vidám szokások egy része a mai napig népszerű a gyerekek és a felnőttek körében is.

Kutasi Zsófia

A farsangi szokások elsősorban a néphagyományokra épülnek. Ezek a hagyományok, melyek a kereszténység előtti időkből származnak a bujaságot szimbolizálták, ezért a 16. és 17. századokban tiltották őket. Kiemelkedő esemény ekkor a karnevál, azaz a farsang farka, amely egyben egy télbúcsúztató szertartás.


A partikellékbolt eladója, Csörgőné Dóra mutatja a kislányok farsangi kedvencét, a királylányos ruhát
Fotó: Balogh Ákos

Ez hazánkban ez a mohácsi busójárásnak felel meg, mely a mai napig népszerűnek számít. A farsangi időszak a párválasztás az eljegyzések és az esküvők ideje is volt egyben. A falvakban az eladósorban lévő lányok bokrétát ajándékoztak a jövendőbelijüknek, akik a csokrot a kapura tűzték. Sok helyen ez a farsangi időszak végére eső farsangvasárnapkor történt. A húshagyó kedd az ünnep utolsó napja, vagyis a farsangtemetés. Ekkor a hagyományok szerint jelképesen lezárták a telet, és szalmabábut vagy koporsót égettek a falvakban. Szintén farsangi szokás a Koncz király és Cibere vajda küzdelmének felelevenítése tréfás dramatikus játék formájában. Ekkor a két figura jelképesen szalmabábként megküzd egymással; először a király, másodszor pedig a vajda nyer.

Fiatalok és idősek egyaránt szívesen öltenek jelmezt farsang idején - tudtuk meg Németh László tapolcai jelmezkölcsönzőstől.

Üzletében nagy a választék, a hagyományos öltözékektől a modern jelmezekig szinte mindent megtalálunk. A klasszikus stílus kedvelői népviseletet ölthetnek, de kölcsönözhetünk római kori tógát, püspöki palástot, barokk kori ruhakölteményeket parókával. Öltözhetünk keresztes lovagnak, várkapitánynak, török basának, háremhölgynek, vagy kínai császárnak is.

A gyerekek körében a képregényhősök, például Superman, Batman, Hulk, Pókember, valamint a halloween jelmezek a legnépszerűbbek, a kisfiúk leginkább erre vágynak. A kislányok inkább a hagyományos hercegnős ruhákat és a tündérjelmezeket kedvelik. A fiatal nők gyakran nem riadnak vissza egy-egy csábos, miniruha választásától sem. Az idősebb hölgyek szívesen kölcsönöznek reformkori abroncsos és fűzős ruhákat hozzá illő monumentális kalappal és csipkés ernyővel.

Németh László elmondta, hogy az érdeklődők többsége falusi, a Tapolca környéki településekről érkezik. Talán faluhelyen még jobban élnek a farsangi hagyományok vélekedik a kereskedő. Vidéken árérzékenyebbek a vendégek, ezt tükrözik az összehasonlítás alapján olcsóbb árak. Gyermekjelmezt kétezer, felnőtt jelmezt már háromezer forinttól is kölcsönözhetünk egy hétre.

Vásárlásra is van lehetőség, az árak négy- és húszezer forint között mozognak.

Németh László elmondta, a gyerekek körében a képregényhősök, például Superman, Batman, Hulk, Pókember, valamint a halloween jelmezek a legnépszerűbbek

Elképzeléseik, fantáziájuk és inspirációjuk alapján textilekből és egyéb kiegészítőkből saját maguk készítenek ötletes jelmezeket a gyerekek a Szent István úti Csillagvár óvodában.

Nem csupán farsangkor, de a hétköznapokon is rendszeres ez a fajta tevékenység az oviban, amely segíti a piciket a képességeik kibontakoztatásában, tudtuk meg Tankovicsné Elek Valéria tagóvoda-vezetőtől. Ilyenkor a varázsdobozból előkerülnek a különböző anyagok, és azokból palástok, szoknyák lesznek, egyszerű, kötözéses technikával. Nincsenek tehát kész jelmezek, a készülődés ezért nem csak kreatív de pénztárcakímélő is egyben.

A szülők is próbára tehetik játékos alkotókedvüket és február elején a szülői esten ők is beöltözhetnek. A Csillagvár óvodában február 13-án tartják meg a kreatív farsangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!