Hírek

2017.03.08. 21:45

Javul az adózási morál a megyében

Néhány napon belül be kell fizetni több helyi adó első fél évre vonatkozó összegét. Az általunk megkérdezett önkormányzatok szerint javul az adózási morál.

Marton Attila

Az első félévi helyi adókat március 15-ig kell befizetni, ám az ünnepnap miatt a határidő március 16-a, csütörtök. A veszprémi önkormányzat adóirodája 36 100 egyenlegértesítőt küldött ki 49 200 csekkel. A gépjárműadóban és kommunális adóban a változások következtében 7800 határozat készült az év elején, közölte kérdésünkre Prém József, az önkormányzat adóirodájának vezetője. Hozzátette, Veszprémben jónak mondható az adómorál, a hátralék összege csökkenő tendenciájú. Megjegyezte, az ügyfelek egy része a csekkes fizetésen túl csoportos beszedési megbízással, netbankon keresztül történő utalással és az ügyfélszolgálaton POS-terminálon kártyával rendezi az adókötelezettségét.

A veszprémi önkormányzat iparűzési adóból 5,1 milliárd forintot, építményadóból 1,15 milliárdot, kommunális adóból 138 millió forintot, idegenforgalmi adóból 40 milliót, telekadóból 92 milliót, míg a gépjárműadóból 195 millió forint bevételt vár idén.

A veszprémi adóiroda közel ötvenezer csekket postázott ki
Fotó: Balogh Ákos

Ajkán nem változott az adók mértéke és új helyi adót sem vetettek ki. Nincs ebadó, az összes helyi adóbevétel több mint 2,7 milliárd forint. Horváth József alpolgármester szerint ez az összeg jónak mondható a város méretéhez képest. A telekadóból több mint 120 millió forint folyik be évente, a beszedésnél előfordulnak ugyan vitás helyzetek, de mindig megtalálják a megoldást. Építményadóból 713 millió folyt be tavaly. A magánszemélyek kommunális adója évi hatezer forint, összesen 26 milliót jelent a városi büdzsének, az adónem esetében többféle kedvezmény is van. Nem kell fizetniük például a nyugdíjasoknak, a fogyatékkal élőknek, a 18 évnél fiatalabbaknak és a közfoglalkoztatottaknak. A lakást felújítók ugyancsak kedvezményt élvezhetnek, garázsra és lakásra pedig egyáltalán nem terjed ki az adó. Az 1,8 milliárdos bevételt hozó iparűzési adó és az épít-ményadó tekintetében nem okoz problémát a beszedés, jó az adózási morál Ajkán.

Sümegen a helyi adókból származó bevétel több mint 300 millió forint évente, idén nem emeltek adót. A tavalyi évre bevezetett telekadóból 17 milliót profitált a város, de az idei év elejétől már eltörölték a 800 négyzetméternél kisebb telkek adózását. A kommunális adó mértéke 2016 januárjától csökkent, több mint kétezer forinttal. Iparűzési adót közel nyolcszázan fizetnek, több mint 204 milliós bevételt eredményezett, míg az építményadó hozzávetőlegesen 24 milliót. Utóbbi adónem mértéke a vállalkozások célját szolgáló építmények esetén 300 forint négyzetméterenként. Az idegenforgalmi adó 430 forint éjszakánként és fejenként, ez nagyjából 31 milliós bevételt hozott. A telekadó övezettől függően 10, 30, 50 forint négyzetméterenként. Gépjárműadót 2200-an fizetnek. Ebadót nem vetettek ki, de nem is lenne, aki ellenőrzi, ahogy más adónemek esetében sincs, aki ellátná ezt a feladatot, a hivatalban mindössze két tisztviselő segíti a munkát, meglehetősen leterheltek a kollégák. Az adózási morál évről évre jobb Sümegen.

Balatonfüreden gépjárműadót, helyi jövedéki adót, idegenforgalmi adót, iparűzési adót, telekadót, települési (külterületi) adót, termőföld-adót, talajterhelési adót és építményadót kell fizetni az érintetteknek. Ezek közül idén az építményadó mértéke nőtt, átlagosan két-három százalékkal, és az idegenforgalmi adó változott 480 forintról 500 forintra. A 2017-es költségvetésben a város csaknem 1,7 milliárd forint közhatal-mi bevétellel számol. Ez az összeg a beszedett adókból, díjakból és szankciókból áll össze. Az adózók 20-30 százaléka fizeti be késedelmesen a helyi adókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!